Stap vooruit in stamcelonderzoek

Het team onder leiding van Pierre Vanderhaeghen van de Université Libre de Bruxelles (ULB) heeft uit embryonale stamcellen diverse soorten hersencellen gekweekt in een labschaaltje en die cellen vervolgens met succes ingeplant in muizenhersenen. Stamcellen zijn oercellen die zich kunnen specialiseren tot om het even welke lichaamsfunctie. Kennelijk kunnen de cellen zelfstandig tot hersencellen uitgroeien, zonder de invloed van de hersenen. Daaruit besluiten de onderzoekers in het vakblad Nature dat het specialisatievermogen ingebakken zit in de stamcellen.
‘Dit komt neer op een verrassend goede benadering van hoe hersenschors zich in de werkelijkheid ontwikkelt’, reageert de Antwerpse Alzheimerspecialiste Christine Van Broeckhoven enthousiast. ‘Op basis van dit onderzoek kan men talloze experimenten bedenken om te achterhalen hoe hersenschors werkt.’ Een eerste groot voordeel: op gekweekte hersenschors kunnen zonder problemen nieuwe geneesmiddelen worden getest, zonder de ethische problemen van tests op proefpersonen. ‘Een onbeschrijflijke vooruitgang.’

Het ULB-team ging een stap verder: ze spoten de gekweekte hersencellen in in de voorste hersenkwab van pasgeboren muizen. Na een maand stelden ze vast dat de getransplanteerde cellen zich perfect in het brein hadden geïntegreerd, allerlei functies overnamen plus verbindingen legden met andere hersendelen.

Paul Boon, die aan de Universiteit Gent hersenonderzoek met stamcellen leidt, is ook opgetogen, maar blijft voorzichtig. ‘De nieuwe inzichten zullen nog niet direct tot nieuwe behandelingen van hersenziekten leiden. De betrokken onderzoekers speculeren daarover wijselijk ook niet. Het onderzoek is vooral interessant omdat het ons meer leert over de biologie en de ontwikkelingsmechanismen van stamcellen. We kunnen nog niet goed voorspellen hoe stamcellen zich gedragen als ze ingeplant worden. Dit onderzoek helpt ons misschien om de cellen beter onder controle te krijgen, zodat ze precies doen wat we willen.’

Bron: Medinews

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen