Bonte insecten leiden ons naar nieuwe medicijnen

Array

Voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen wordt gebruik gemaakt van stoffen die de natuur ons te bieden heeft. En daarom zoekt de farmaceutische industrie geneeskrachtige kruiden van ‘primitieve’ volkeren met belangstelling beziet. Maar ook tropische insecten kunnen de weg wijzen: zij beschermen zich vaak tegen andere dieren door gifstoffen bij zich te dragen die ze opnemen uit planten. Vervolgens laten ze de roofdieren weten hoe gevaarlijk ze zijn door een felle kleur aan te nemen. En juist deze insecten,  zo blijkt uit onderzoek onder leiding van Todd Capson van het Smithsonian Tropical Research Institute in Panama, zijn een belangrijke informatie bron om waardevolle stoffen voor de de behandeling van ziekten te vinden.  Deze bonte insecten kunnen helpen om een nieuw medicijn te vinden. 


Capson selecteerde tien wilde planten waarvan bekend is dat ze medicinale ingredienten bevatten en tien die daar heel erg op lijken, maar geen bijzondere ingredienten hebben. Vervolgens ging zijn team in het Panamese oerwoud op zoek naar die planten. Op negen van de tien medisch actieve planten werden felgekleurde insecten aangetroffen, tegen vier van de tien bij de controlegroep. Iedere medisch actieve plant had gemiddeld 1,9 felgekleurd insect op zijn bladeren, tegen 0,5 voor de controlegroep.



Het Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) is een onderzoeksinstituut dat is gevestigd in Panama. Het onderzoeksinstituut maakt onderdeel uit van het Amerikaanse Smithsonian Institution en richt zich op onderzoek en bescherming van de tropische biodiversiteit.

In 1923 is het instituut begonnen als een klein onderzoekstation op Isla Barro Colorado, een eiland in het Panamakanaal. Op dit eiland wordt onderzoek gedaan naar de biodiversiteit, onder meer van planten, zoogdieren en vogels. STRI heeft mariene laboratoria aan de Caribische- en de Pacifische kust van Panama, onder meer in Bocas del Toro aan de Caribische tkust. Ook heeft het instituut de beschikking over een boot om onderzoek mee te verrichten. Twee hijskranen zijn in het bezit van STRI om onderzoek te doen aan de boomlaag van bossen. Een hiervan is gevestigd in een droog bos nabij Panama-stad en de andere is gevestigd in een regenwoud bij de monding van de rivier de Chagres bij de Caribische kust.

.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen