Genezing nierkanker bij jonge kinderen stap dichterbij

Array

Medewerkers van een particulier onderzoeksinstituut in Grand Rapids (VS) hebben een eiwit en de bijbehorende genen ontdekt die actief zijn bij het ontstaan van Wilms tumor. Dit is een vorm van nierkanker die vooral bij jonge kinderen voorkomt. De ontdekking leidt hopelijk tot een medicijn, zodat chemotherapie op den duur niet meer noodzakelijk is.


Dr. Eric Kort van het Van Andel Institute en zijn collega’s ontdekten dat een eiwit dat bekendstaat onder de naam E2F3 een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van Wilms tumor. Ook constateerden ze dat een bepaald deel van het zogenaamde microRNA, een deel van het genetisch materiaal, betrokken is bij de afwijkende activiteit van dit eiwit. De afwijkingen waren groter bij uitgezaaide vormen dan bij een beginnende tumor. Bij andere vormen van nierkanker was het verband tussen E2F3 niet of veel minder aanwezig.

Het is voor het eerst dat de relatie tussen een eiwit, de genetische basis en een specifieke vorm van kanker gelegd is. Op basis van de kennis die Kort nu heeft over welke genen bij de vorming van de tumor betrokken zijn, hoopt hij een medicijn te kunnen ontwikkelen dat chemotherapie overbodig maakt.

Deze vorm van nierkanker, ook bekend als nefroblastoom, komt vrijwel alleen bij jonge kinderen voor. De genezingskans is, na operatie, chemotherapie en eventueel bestraling, ongeveer 80%. Het is bij kinderen de meest voorkomende vorm van nierkanker maar nog altijd een zeldzame ziekte: in Nederland worden ongeveer 15 tot 25 kinderen per jaar door de aandoening getroffen.


Bron: Cancer Research & Nier nieuws

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen