Grip op je koortslip met online checklist

Array

Net vanavond een spannende date, komt plots een koortslip opzetten. Het lijkt wel of een koortslip altijd opkomt op de meest slechte momenten. Toch kun je erachter komen waarom je juist op dát moment een koortslip krijgt. Er zijn een handvol boosdoeners die een koortslip kunnen activeren en per persoon verschillen. Niet iedereen is zich daar bewust van. Ruim 55% van de mensen met een koortslip noemt een lage weerstand als boosdoener*. Vaak worden andere oorzaken zoals stress en zon vergeten. Daarom komt Zovirax met een ‘koortslip checklist’. Bewust worden van je eigen koortslippatroon kan helpen voortaan een koortslip waar mogelijk te voorkomen. Een mooi vooruitzicht voor 47% van de Nederlanders die er wel eens last van heeft. De checklist is te vinden op www.koortslipchecklist.nl

Koortslip checklist
Hoewel het soms lijkt alsof een koortslip spontaan komt opzetten, wordt deze vaak geactiveerd door verschillende factoren, zoals stress en zon. Boosdoeners die van te voren al hun werk doen voordat de koortslip zichtbaar is. De koortslip checklist helpt jou je eigen koortslippatroon te herkennen. Door de checklist in te vullen wordt duidelijk wat de mogelijke boosdoeners zijn die jouw koortslip activeren. Het resultaat kan je bewaren of uitprinten. Bewust zijn van je eigen koortslippatroon, kan het makkelijker maken om een volgende uitbraak zoveel mogelijk te voorkomen.

Do’s en don’ts
Teveel zon en een verminderde weerstand door te weinig slaap of overmatig alcoholgebruik zijn voorbeelden van boosdoeners die een koortslip kunnen activeren. Op www.koortslipchecklist.nl krijg je, naar aanleiding van jouw persoonlijke checklist resultaat, allerlei handige tips om een volgende koortslip zoveel mogelijk te voorkomen. Voorbeelden zijn:
Do’s:
– Houd je weerstand op peil en zorg voor voldoende nachtrust.
– Eet gezond: gebruik veel vezels en eet voldoende groente en fruit.
– Zorg voor ontspanning wanneer het kan; neem wat tijd voor jezelf en lees bijvoorbeeld een leuk tijdschrift.
Don’ts:
– De hele dag zonder bescherming in de zon liggen.
– Toegeven aan stress en geen ontspanning zoeken.
– Onvoldoende zorgen voor lichaamsbeweging.

Wat is een koortslip?
Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus type 1, een besmettelijk virus dat wordt overgebracht door bijvoorbeeld te kussen of knuffelen met iemand met een koortslip. Nog steeds weet 17% van de mensen die wel eens een koortslip heeft gehad, niet dat een koortslip besmettelijk is*. Is iemand eenmaal besmet, dan draagt die persoon het virus altijd bij zich en is de kans groot dat een koortslip met enige regelmaat uitbreekt. Het is belangrijk direct te handelen om de uitbraak zo minimaal mogelijk te houden. Virusremmende koortslipcrèmes zoals Zovirax Koortslip kunnen hier een oplossing zijn.


Zovirax Koortslip bevat aciclovir. Lees voor gebruik de bijsluiter.

* = U&A cold score – Zovirax, uitgevoerd door Research International 2006, N=1027.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen