Huisartsen kunnen diabetici opsporen

Array

De opbrengst van populatie-screening op diabetes is laag. Case-finding in de huisartspraktijk, waarbij tijdens spreekuurbezoek bij mensen met verhoogd risico op diabetes een glucosemeting wordt verricht, is meer geschikt voor opsporing van mensen met diabetes dan populatie-screening. Dat stelt Paul Janssen in zijn proefschrift.

Janssen analyseerde gegevens van 79 huisartspraktijken waaruit 56.978 personen, tussen 50 en 70 jaar, uitgenodigd werden voor screening op type 2 diabetes. Bij 586 (1.0%) personen werd diabetes gediagnosticeerd, bij 1011 (1.8%) personen ‘pre-diabetes’ (geen diabetes maar evenmin normale glucosewaarden). Type-2-diabetespatienten maar ook personen met pre-diabetes hebben verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Echter, personen met pre-diabetes worden na screening onvoldoende gecontroleerd voor hun cardiovasculaire risicofactoren.

Intensieve behandeling van diabetespatienten, gericht op verlaging van zowel het glucosegehalte, cholesterolgehalte en bloeddruk én op verbetering van leefstijlfactoren, volgend op screening, is volgens Janssen uitvoerbaar in de huisartspraktijk zonder verslechtering van kwaliteit van leven.

16-09-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Paul Janssen, Geneeskunde
Proefschrift: Screening for type 2 diabetes in general practice
Promotor 1: Prof.dr. G.E.H.M. Rutten
Promotor 2: Prof.dr. R.P. Stolk
Copromotor 1: Dr. K.J. Gorter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen