Huisartsen moeten hiv-test bespreken met risicogroepen

Van de naar schatting 18.500 mensen tussen de 15 en 49 jaar in Nederland die zijn besmet met hiv, zijn vier van de tien zich dit niet bewust. Onderzoekers van het NIVEL en Soa Aids Nederland bepleiten in Huisarts en Wetenschap risicogroepen aan te raden zich te laten testen. Om zo meer met hiv-geïnfecteerde patienten de mogelijkheid van behandeling te bieden.

Veiliger seks
Tijdige behandeling biedt patienten ‘gezondheidswinst’, leidt tot veiliger seks, en behandeling vermindert de besmettelijkheid van hiv (humaan immunodeficientievirus) drastisch. Risicogroepen zijn nog steeds vooral homoseksuele mannen, mensen die zijn geemigreerd uit hoog-endemische gebieden zoals delen van Afrika en Zuid-Amerika, drugsgebruikers die spuiten, en mensen met veel onbeschermde, wisselende seksuele contacten. NIVEL-onderzoeker en huisarts Gé Donker: “Als aids in het consult aan de orde komt, worden de patienten doorgaans wel getest. Maar huisartsen laten nu het initiatief vaak bij de patient. Terwijl ze met iemand die tot een risicogroep behoort een mogelijke test eigenlijk moeten bespreken, ook als de patient dit onderwerp zelf niet aan de orde stelt.”

Angst voor aids

Mensen die bang zijn een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) te hebben, kunnen terecht bij de SOA-poliklinieken van de GGD en bij de huisarts. Tweederde van de mensen met SOA-klachten gaat naar de huisarts. Tot 2005 zagen huisartsen een toename van het aantal consulten vanwege ‘angst voor aids’. Vooral onder 20- tot 29-jarigen. In de grote steden was dat aantal hoger dan in kleine steden en op het platteland. In 2006 en 2007 daalt het aantal consulten vanwege ‘angst voor aids’ weer, ook in de grote steden. Het percentage testen, nadat tijdens het consult het risico op hiv-besmetting is besproken, blijft echter stijgen. Als een patient om een hiv-test vraagt, wordt dat bijna altijd gehonoreerd. En in 2007 wordt 10% van de patienten getest op initiatief van de huisarts.

Verborgen patienten
Donker: “Om meer verborgen hiv-patienten aan de oppervlakte te brengen zou de huisarts met patienten uit de risicogroepen mogelijk een gesprek moeten aangaan over hiv als zij met een andere klacht komen. Afhankelijk van de risico-inschatting, kan de huisarts de patient voorstellen zich te laten testen. Lastig hierbij blijft, dat je dan louter selecteert op risicogroepen, wat gemakkelijk als stigmatiserend of discriminerend kan worden gezien. En je kunt je ook afvragen of deze aanpak wel past bij de rol van de huisarts.

Bron:Nivel

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen