Oprichting nationaal informatiecentrum over veiligheid noodzakelijk

Array

Het RIVM brengt vandaag het rapport ‘Let op letsels – Preventie van ongevallen, geweld en suïcide’ uit. Hieruit blijkt dat ongevallen en geweld nog steeds een belangrijk volksgezondheidsprobleem zijn: 5.300 doden per jaar en meer dan een miljoen gewonden. Na kanker en hart- en vaatziekten, is dit de derde oorzaak van vroegtijdig overlijden in Nederland.

Extra maatregelen om het aantal doden en gewonden terug te dringen zijn nodig. Daarom pleiten 8 organisaties die actief zijn in preventie van ongevallen en geweld, voor het oprichten van een nationaal informatiecentrum. Dit centrum moet de kennis van alle veiligheidsonderwerpen bundelen en zo effectiever beleid en interventies mogelijk maken. Ook binnen de overheid is een betere afstemming van het preventiebeleid noodzakelijk.

Nationaal informatiecentrum
In het nationaal informatiecentrum moet de kennis over alle veiligheidsonderwerpen worden gekoppeld. Verkeersveiligheid, arbeidsveiligheid, veiligheid in en om het huis, veiligheid tijdens sport en spel en preventie van geweld en suïcide moeten hierin een plek krijgen. Tot nu toe zijn deze onderwerpen altijd apart aangepakt, ook vanuit de overheid.

We weten al veel over hoe we bijvoorbeeld ongevallen kunnen voorkomen, maar vaak is informatie hierover versnipperd beschikbaar. Door kennis en vaardigheden in het omgaan met de verschillende risico’s te bundelen, kunnen interventies én het veiligheidsbeleid effectiever worden uitgevoerd.

Van kennis naar praktijk
De output van het informatiecentrum kan gebruikt gaan worden door de overheid voor het maken van beleid en door preventieorganisaties voor het ontwikkelen van interventies. Uiteraard is deze kennis ook bijzonder nuttig voor andere veiligheidsprofessionals en preventiewerkers.

De kennis is ook bedoeld voor productontwikkelaars en ontwikkelaars van infrastructuur. Kennis over risicogedrag is essentieel om het ontwerp van voertuigen, weginfrastructuur, arbeidsmiddelen, zorgsystemen, consumentenproducten en openbare gelegenheden veiliger te maken. Door in het ontwerp van producten en de omgeving voldoende veiligheidsvoorzieningen op te nemen, kan veel (ernstig) letstel bij het gebruik ervan worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een dubbele beveiliging in bedieningssystemen (van apparatuur, werktuigen en auto’s bijvoorbeeld) of aan vandalismebestendige uitgaanszones.

Wat is er verder nodig?
We rekenen allereerst op steun van de overheid bij de oprichting van het informatiecentrum. Daarnaast roepen we de overheid op om:
· Te zorgen voor voldoende kwaliteit in wet- en regelgeving en het toezicht op de naleving daarvan.
· Heldere keuzes te maken in de verdeling van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid tussen de publieke en de private sector (en tussen overheidstoezicht en eigen verantwoordelijkheid).
· De integrale aanpak van veiligheid binnen de organisatie van de overheid zichtbaar te maken.

Ons advies is gebundeld in een visiedocument en vandaag aangeboden aan Hans de Goeij, DG Ministerie van VWS.

Afzenders:

Consument en Veiligheid
Movisie
NOC*NSF
Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde
Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid – SWOV
Trimbos-instituut
Technische Universiteit Delft, Vakgroep Veiligheidskunde
Veilig Verkeer Nederland – VVN


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen