Alutard SQ® eerste preventieve astmamedicijn ter wereld

Array

Alutard SQ®, het allergievaccin van ALK-Abelló, is het eerste en enige geneesmiddel in de wereld dat registratie heeft ontvangen ter voorkoming van astma. Met klinisch onderzoek is aangetoond dat allergievaccinatie met Alutard SQ® het risico om astma te ontwikkelen significant verkleint.

De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben officieel erkend dat het subcutane allergievaccin Alutard SQ® (ALK-depot SQ in Duitsland) de ontwikkeling van astma voorkomt. Astmapreventie is toegevoegd aan de reeds bestaande registratie voor de behandeling van pollenallergie. Dit is de eerste keer dat astmapreventie is vastgelegd als officiele registratie van een farmaceutisch product . Voor Nederland is dit middel nog niet voor deze indicatie geregistreerd maar Managing Director Bram Schuit van ALK – Abello liet onze redactie weten dat hij druk bezig is om deze registratie ook voor Nederland rond te krijgen.

De goedkeuring door de Duitse registratie-autoriteiten is gebaseerd op grondige klinische documentatie. Het wetenschappelijk tijdschrift Allergy publiceerde onlangs de resultaten van het zogeheten PAT-onderzoek (Preventive Allergy Treatment) met Alutard SQ®. De onderzoekers concludeerden dat Alutard SQ®, naast de positieve effecten op allergische symptomen, ook het risico om astma te ontwikkelen verkleint met ongeveer 50%. Dit preventieve effect houdt zelfs 10 jaar na de eerste behandeling aan. Het PAT-onderzoek was een gerandomiseerd vervolgonderzoek dat werd uitgevoerd in 5 Europese landen met 205 kinderen die allergisch zijn voor gras- en/of berkenpolllen.

 

“Dit is buitengewoon nieuws voor zowel kinderen als volwassenen met een pollenallergie en stelt hen in staat om de progressie van hun ziekte te voorkomen en de grote ziektelast van astma te verkleinen. Minder kinderen met astma biedt de maatschappij bovendien een enorm potentieel voordeel. Geen enkel andere bestaande medische behandeling heeft de registratie voor preventie van astma-ontwikkeling. Dit is de eerste keer dat een behandelingsvorm deze indicatie heeft verworven,” zei Prof. Claus Bachert van de Kliniek voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde in het Belgische Gent en tevens voorzitter van de Duitse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie, DGAKI.

 

Astma: een zware last voor de maatschappij

Wereldwijd lijden ongeveer 150 miljoen mensen aan astma. Het is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Volgens de WHO sterven jaarlijks ongeveer 180.000 mensen aan de gevolgen van een astma-aanval. Allergische rhinitis en allergisch astma zijn onderdeel van dezelfde allergische aandoening en komen bij bijna 80% van alle astmapatienten voor.

 

“Allergievaccinatie is de enige behandeling die de potentie heeft om verergering van allergieen en de ontwikkeling van astma te voorkomen. In het licht van evidence-based geneeskunde moedigen we andere Europese landen aan de nieuwe indicatie voor Alutard SQ® in Duitsland te volgen, zei Henrik Jacobi, arts en executive vice president Research & Development bij ALK.

Over Alutard SQ®

Alutard SQ® is een subcutaan allergievaccin dat de onderliggende oorzaak van de allergische aandoening aanpakt. Alutard SQ® is geïndiceerd voor de volgende allergieen:

  • Gras- en boompollenallergie
  • Huisstofmijt- en huisdierenallergie
  • Bijen- en wespengifallergie

 

Alutard SQ® is wereldwijd marktleider voor allergische vaccinatie. Het staat bekend om zijn uitgebreide klinische documentatie en hoge kwaliteit. Effectiviteit, verbetering van de kwaliteit van leven en preventie van astma en bijkomende allergieen is met Alutard SQ® in hoge mate als significant aangetoond.

ALK is een wereldwijd farmaceutisch bedrijf met een focus op allergiebehandeling, -preventie en -diagnostiek. De missie van ALK is om de kwaliteit van leven van mensen met een allergie te verbeteren door het ontwikkelen van farmaceutische producten die de oorzaak van de allergie aanpakken. ALK is wereldwijd marktleider in allergievaccinatie (immunotherapie) – een unieke behandeling die allergische reacties vermindert en mogelijk stopt. Allergievaccinatie wordt in het algemeen toegediend middels subcutane injecties of sublinguale druppels. Doel van ALK is om deze vormen van allergievaccinatie uit te breiden met de introductie van gebruiksvriendelijke vaccinatie in tabletvorm, om op die manier veel meer mensen een oorzakelijke allergiebehandeling te kunnen bieden. Binnen deze strategie introduceerde ALK in 2007 in Europa het eerste vaccin tegen pollenallergie in tabletvorm: GRAZAX®. ALK is voor verdere ontwikkeling van deze strategie samenwerkingsverbanden aangegaan met de Menarini Group voor Centraal-en Oost-Europa en met Schering-Plough voor Noord-Amerika. Het hoofdkantoor van ALK is gevestigd in Hørsholm, Denemarken. Het bedrijf heeft meer dan 1.500 werknemers en is genoteerd aan de Beurs van Kopenhagen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen