Amphia doet Sterilisatie voor vrouwen langs natuurlijke weg

Array

In het Amphia Ziekenhuis Breda/Oosterhout wordt de nieuwste sterilisatiemethode bij vrouwen toegepast . Het is een eenvoudige, patientvriendelijke techniek. Het grote voordeel van de methode is dat die poliklinisch kan plaatsvinden, dat er geen narcose nodig is en dat er geen littekens worden achtergelaten.

Bij deze nieuwe sterilisatiemethode, de methode Essure, krijgt de vrouw via de vagina een soort veertje in iedere eileider geplaatst. Door de minuscule polyester vezeltjes in dit veertje groeien de eileiders na ongeveer drie maanden dicht. De ingreep verloopt vrijwel pijnloos.


Essure is een nieuwe methode van sterilisatie die door Conceptus werd ontwikkeld om zwangerschap permanent te vermijden. Essure heeft in vergelijking met andere sterilisatiemethoden zoals het afbinden van de eileiders een geringere impact op het lichaam omdat bij deze behandeling niet door de huid gesneden wordt en de ingreep zonder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd kan worden.

Bij deze behandeling kijkt de arts met een klein buisje in de schede en in de baarmoeder. In de baarmoeder ziet de arts de openingen van de eileiders. In de eileiders wordt een klein, flexibel implantaat geplaatst dat er voor zorgt dat de eileiders in ongeveer 12 weken volledig afgesloten zijn. Hierdoor kan het eitje kan zich niet meer nestelen in de baarmoeder en dus ook niet bevrucht worden. Het implantaat is samengesteld uit materialen die al heel lang, en zonder problemen bij medische ingrepen (b.v. hartchirurgie) gebruikt worden.


Tijdens het inbrengen van de veertjes kan alleen een lichte kramp aan de eileiders voelbaar zijn, dit is te vergelijken met menstruatieachtige pijn. Maar na de behandeling die ongeveer een kwartier duurt, voelt de vrouw meestal geen pijn meer. Een ander pluspunt van de sterilisatiemethode is dat er geen littekenweefsel achterblijft, iets wat wel het geval is bij sterilisatie met een kijkoperatie. Na sterilisatie via de Essuremethode is herstel van de eileiders overigens onmogelijk, het gaat om een definitieve ingreep.

Inmiddels zijn in de wereld 80.000 vrouwen gesteriliseerd met Essure. De kans op zwangerschap is 1-2 per 1.000 vrouwen en daarmee de betrouwbaarste vorm van sterilisatie. Een andere manier van sterilisatie bij vrouwen is het afsluiten van eileiders via een kijkbuisoperatie. Daarbij worden twee sneetjes in de buik gemaakt. Deze ingreep gebeurt in dagbehandeling, meestal onder algehele narcose.
De Essure-methode is in de Verenigde Staten ontwikkeld.


De Essure-procedure is geschikt voor patienten die  zeker weten dat u ze geen kinderen (meer) willen en voor (permanente) sterilisatie kiest.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen