Voorleeshulp kan pagina’s op het internet voorlezen

0
265

BrowseAloud leest tekst van websites voor. Met o.a. BrowseAloud toont met een unieke meeleescursor wat er wordt voorgelezen. Veel zorginstellingen hebben een website. Slechts weinigen zijn toegankelijk voor mensen die niet zo makkelijk kunnen lezen. Voor die groep zijn voorleessystemen een mooie manier om toch informatie te krijgen van de zorgverleners uit de buurt.


Met een dergelijk programma kunt u tekst op de website laten voorlezen. De voorleeshulp is bedoeld voor mensen die moeite hebben met lezen door bijvoorbeeld dyslexie, een visuele beperking of een taalachterstand. Helaas hebben we geen voorbeeld op deze website. Wellicht komt dat nog of is een andere aanbieder bereid om onze lezers een voorproefje te geven.

Om BrowseAloud te gaan gebruiken, is eenmalig (gratis) downloaden en installatie op uw computer nodig. Hiervoor moet uw computer draaien op Windows 2000, XP of Vista. De link om BrowseAloud te downloaden vindt u onderaan deze pagina. U komt dan op een website met uitleg over de werking van het programma.


Na installatie werkt de voorleeshulp op alle websites die ook met BrowseAloud werken (zie overzicht aangesloten websites). U kunt de voorleeshulp aanpassen aan uw eigen wensen en voorkeuren.

Als u op downloaden klikt, gaat u naar een website waar wordt uitgelegd hoe het downloaden in zijn werkt gaat. U kunt het programma bijvoorbeeld opslaan op het bureaublad van uw computer. Als u daarna het programma voor de eerste keer start, kunt u de instellingen wijzigen naar uw persoonlijke voorkeur.

De belangrijkse instellingen die u kunt aanpassen zijn:

  • Voorleesstem
  • Voorleessnelheid
  • Kleur meeleescursor
  • Lettertype, lettergrootte en kleuren (via meeleesvenster)

Standaard staat ingesteld dat BrowseAloud vanzelf opstart als u de computer start. Als u dat niet wilt, kunt u het vinkje uitzetten.

Als het programma is gestart, ziet u rechtsonder (op de taakbalk) in uw beeldscherm het icoon van BrowseAloud. Als u met de rechtermuisknop op dit icoon klikt, kunt u het voorlezen aan- of uitzetten, naar het scherm Instellingen gaan of het programma afsluiten.

Downloaden BrowseAloudBrowseAloud werkt achter firewalls en op intranet omgevingen. Met BrowseAloud kan de gebruiker zelfs zijn eigen MP3 audiobestanden van de tekst van een website maken.

De website-bezoeker die websites met BrowseAloud wil beluisteren, downloadt slechts een keer de BrowseAloud software. Gratis. Hij krijgt daarmee de beschikking over een groot aantal nuttige opties om de voorleeshulp zoveel mogelijk aan de eigen wensen en behoeften aan te passen. Zo kan hij de voorleessnelheid regelen, de kleuren van de meeleescursor aanpassen, een vergrotingsvenster openen en daarin kleuren, lettertype en lettergrootte veranderen. Ook kan hij andere stemmen kiezen. BrowseAloud is veelzijdiger dan andere voorleessoftware en gebruikers hebben een duidelijke voorkeur voor BrowseAloud.

De BrowseAloud software hoeft slechts een keer te worden gedownload en kan dan op alle voor BrowseAloud geactiveerde websites worden gebruikt. Het downloadproces is vergelijkbaar met dat van gratis programma’s als dat van de Belastingdienst, Adobe Acrobat of Mediaplayer. Installatie van het programma is niet nodig. Dagelijks worden probleemloos vele honderden downloads BrowseAloud uitgevoerd.