V&VN: Verpleegkundigen moeten in de eerstelijnszorg blijven

Array

De keuze van diverse organisaties om lager geschoolde verpleegkundigen of verzorgenden in te zetten komt de kwaliteit van de eerstelijnszorg niet ten goede, zegt de beroepsvereniging V&VN. V&VN is van mening dat verpleegkundigen met een HBO-opleiding onmisbaar zijn in de eerstelijn.


Volgens V&VN  zijn HBO-verpleegkundigen onmisbaar door recente ontwikkelingen onmisbaar geworden. Zo is er behoefte aan competente verpleegkundigen die zelfstandig zorgprogramma’s uitvoeren voor groepen patienten stijgt. Ook huisartsen hebben behoefte aan gelijkwaardige verpleegkundige gesprekspartners. Allemaal taken in de eerstelijn, door herschikking van het takenpakket van van huisartsen heel goed door verpleegkundigen kan worden gedaan. De vele ontwikkelingen en verschuivingen in de gezondheidszorg vragen om verpleegkundigen in de eerstelijn, die zijn opgeleid voor leiderschap, ondernemingszin en zelfstandigheid. De eerstelijn vraagt doelmatigheid, effectiviteit en het gebruik van evidence based kennis. Dit vraagt specifieke kennis van verpleegkundigen, die alleen HBO-opleidingen aanreiken.



Een wijkverpleegkundige is inzetbaar op alle facetten van het vak van HBO-verpleegkundige. Zij heeft bij uitstek de expertise om in complexe situaties de patientenzorg te coördineren, maar is gezien haar kennis en kunde meestal ook de aangewezen persoon om (een deel van) de zorgverlening zelf ter hand te nemen. In overige situaties kan zij als coach aan de andere niveaus een belangrijke bijdrage aan de zorgverlening leveren. V&VN pleit dan ook voor de inzet van HBO-verpleegkundigen in de directe patientenzorg, waarbij zij hun rol als coach en regisseur koppelen aan die van zorgverlener. Juist deze koppeling zorgt ervoor dat de competenties van de verpleegkundige optimaal tot hun recht komen. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen