Kinderen die met een keizersnede geboren zijn hebben meer kans op diabetes type 1

Array

Onderzoekers in Engeland rekenden uit dat kinderen die met een keizersnede zijn geboren, 20 procent meer kans hebben op diabetes type 1 dan kinderen die via een natuurlijke bevalling ter wereld komen. Ze kunnen nog niet verklaren waarom.


De wetenschappers van de universiteit in Belfast vergeleken twintig eerdere studies over kinderen met diabetes type 1. Ze concludeerden dat kinderen die met een keizersnede zijn geboren, vaker diabetes type 1 krijgen dan kinderen die via een natuurlijke bevalling worden geboren. Dat verschil is twintig procent.

Het is nog niet duidelijk waarom keizersnede-kinderen vaker diabetes type 1 krijgen. Het ligt in ieder geval niet aan factoren als geboortegewicht, leeftijd van de moeder, wel of niet zwangerschapsdiabetes of borstvoeding want daar hebben de onderzoekers wel naar gekeken.


We weten dat invloeden op een baby al vanaf de geboorte een rol kunnen spelen bij het ontstaan van diabetes type 1. Bijvoorbeeld bepaalde infecties die het afweersysteem precies een zetje in de verkeerde richting geven. Diabetes type 1 begint door een vergissing van het eigen afweersysteem.
De onderzoekers suggereren dat baby’s die via een keizersnede worden geboren, aan andere bacterien zijn blootgesteld – of juist niet – dan kinderen die via een natuurlijke bevalling ter wereld komen.

Meer onderzoek hiernaar is nodig. Het is nog niet te zeggen hoe dit in Nederland ligt. Hoe dan ook, in Engeland wordt gewaarschuwd om niet te makkelijk voor een keizersnede te kiezen. In Engeland wordt nu bijna een kwart van de kinderen geboren met een keizersnede.


In 2004 bleek al uit een een studie dat vrouwen met overgewicht en/of diabetes grotere kans hebben,  wanneer zij in verwachting raken, een keizersnede moeten ondergaan om het kind geboren te laten worden

Onderzoekers in Ohio hebben de invloed van overgewicht en diabetes voor de zwangerschap in relatie tot het aantal keizersnedes onder 12.300 vrouwen bekeken. Onder vrouwen met ernstig overgewicht kwam een keizersnede bijna twee keer zoveel voor (14%) als onder vrouwen met een normaal gewicht (8%). Ook bij vrouwen met overgewicht in mindere mate, kwam een keizersnede vaker voor (10%) dan bij de vrouwen met een gezond gewicht. Onder de vrouwen die meededen aan het onderzoek had een grote groep (25%) diabetes die met insuline wordt behandeld. De kans op een keizersnede nam volgens de onderzoekers toe met het toenemen van het lichaamsgewicht. De kans op een keizersnede bij een vrouw met diabetes bleef nagenoeg gelijk bij het toenemen van het gewicht. De onderzoekers zijn van mening dat het op basis van deze resultaten noodzakelijk is om vrouwen met (ernstig) overgewicht hiervoor te behandelen voordat zij in verwachting raken. Hiermee wordt de kans op een keizersnede aanzienlijk beperkt.


Bron: Diabetes UK, 23 augustus 2008 en Diabetologia, mei 2008

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen