Standaardvaccinatie voor meisjes tegen baarmoederhalskanker geeft niet het gewenste voordeel

Array

Artsen en onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut, het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat donderdag verschijnt dat invoering van de standaardvaccinatie van meisjes vanaf twaalf jaar tegen baarmoederhalskanker niet zinvol is.

De artsen en onderzoekers vinden snelle invoeren van vaccinatieprogramma’s nog niet opportune. zij noemen de stap van Minister Ab Klink van Volksgezondheid om per 1 september volgend jaar de vaccinatie standaard en gratis aan te bieden aan meisjes vanaf 12 jaar, overhaast en niet zinvol. Het vaccin is volgens hen nog nooit getest op 12-jarigen. Het zou kunnen dat het middel een andere werking heeft dan bij de groep 15- tot 26-jarige vrouwen bij wie het vaccin wel is uitgeprobeerd. De onderzoeken die er zijn, zouden te kort lopen om betrouwbare conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit. “Zowel de duur en de mate van bescherming van het vaccin tegen baarmoederhalskanker als de langetermijn bijwerkingen zijn nog niet bekend.”

De onderzoekers vinden baarmoederhalskanker een ernstige aandoening, maar stellen dat het in Nederland geen groot probleem meer is voor de volksgezondheid. “Het is een ziekte die steeds zeldzamer wordt, mede dankzij een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek, waarbij met een uitstrijkje voorstadia van kanker worden opgespoord.”

In vlaanderen hadden huisartsen en andere gezondheidsdiensten erop gerekend dat de Vlaamse overheid de vaccinatie tegen het virus vanaf het schooljaar 2008-2009 algemeen zou maken, zoals de Hoge Gezondheidsraad had aanbevolen. Maar dat is momenteel dus nog niet het geval. Het gevolg is dat van de 32.000 Vlaamse meisjes van 12 jaar maar de helft gevaccineerd zal worden: degenen die dat op eigen initiatief en op eigen kosten laten doen door hun huisarts. Het vaccin, dat in drie keer moet worden toegediend, wordt voor een deel terugbetaald door het ziekenfonds, maar de patient moet nog 30 euro zelf betalen, plus het remgeld voor drie doktersbezoeken.


Ter preventie van voorstadia van baarmoederhalskanker zijn er twee farmaceuten die een HPV vaccin op de markt hebben gebracht om te voorkomen dat er een HPV besmetting kan plaatsvinden. Dit omdat het Humaan Papilloma Virus (HPV) op lange termijn kan uitgroeien tot baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker is een soort kanker die door een uitstrijkje relatief gezien makkelijk vroeg op te sporen is. Daarnaast is er een vaccin beschikbaar om baarmoederhalskanker te voorkomen, het zogenaamde HPV vaccin. Er zijn twee farmaceuten die in 2006 en 2007 een HPV vaccin op de markt hebben gebracht om te voorkomen dat er een HPV besmetting kan plaatsvinden. Dit omdat het Humaan Papilloma Virus (HPV) op lange termijn kan uitgroeien tot baarmoederhalskanker. De Gezondheidsraad heeft op 1 april 2008 de overheid geadviseerd om HPV vaccinatie op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen