Vaccin tegen baarmoederhalskanker niet in het basispakket

Array

Neem het HPV-vaccin niet op in het basispakket van de ziektekostenverzekeraars. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft op 22 mei 2007 dit advies gegeven aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het CVZ vindt dat de doelmatigheid – kosten afgewogen tegen de voordelen – onvoldoende om het vaccin op te nemen in het basispakket. De Gezondheidsraad beoordeelt momenteel of het HPV-vaccin onderdeel gaat worden van in het Rijksvaccinatieprogramma en zoja, welk vaccin. Het advies van de Raad is naar verwachting eind 2007 bekend.

Sinds november 2006 is er een HPV-vaccin op de Nederlandse markt vrij verkrijgbaar. Vanuit de overheid is hiervoor nog niets geregeld. Iedere ouder kan voor zijn kind, of iedere jonge vrouw voor zichzelf, beslissen om het HPV-vaccin preventief te laten toedienen. Voor eigen kosten. Medisch is dit verantwoord. Het is een persoonlijke keuze van iedere ouder van jongens of meisjes van 9 tot 15 jaar òf van jonge vrouwen tot 26 jaar om dit nu te laten doen.

Onduidelijke situatie
KWF Kankerbestrijding vindt de huidige situatie onduidelijk. Het leidt tot ongelijkheid. Zij pleit voor een snel besluit van de Gezondheidsraad aan de minister. De ideale situatie is om het HPV-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. De kans is dan namelijk groter dat meisjes en vrouwen zich laten vaccineren. Dit biedt een betere bescherming.

Zorgvuldigheid
Besluitvorming ten aanzien van de opname van het HPV-vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma vereist volgens KWF Kankerbestrijding echter wel zorgvuldigheid. Er is nu nog een aantal kantekeningen bij de landelijke introductie te plaatsen. Als men besluit tot het laten vaccineren dan betekent dit:

* Nog geen 100% garantie dat baarmoederhalskanker wordt voorkomen. De vaccins die nu op de markt zijn, beschermen slechts tegen 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.
* Nog niet bekend is hoelang de vaccinatie bescherming biedt.
* Deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker nodig blijft.
* Bij klachten onderzoek door de huisarts niet moet worden uitgesteld.

Achtergrondinformatie
Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door een infectie met een HPV-virus. Dit virus is seksueel overdraagbaar door mannen en vrouwen. Over het algemeen ruimt ons afweersysteem het virus uit ons lichaam op. Als een infectie langere tijd op de baarmoedermond aanwezig is, kan dit leiden tot afwijkende cellen. In de loop van vele jaren kunnen deze afwijkende cellen zich ontwikkelen tot baarmoederhalskanker.

Overlijden

In Nederland is het aantal nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker ongeveer 700 per jaar. Er overlijden jaarlijks ongeveer 200 Nederlandse vrouwen aan baarmoederhalskanker.

Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen eens in de 5 jaar een uitnodiging voor het gratis Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Door middel van een uitstrijkje kan baarmoederhalskanker in een vroeg stadium ontdekt worden, zelfs wanneer er nog geen klachten zijn.

Bron: Kwfkankerbestrijding.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen