Verdachte hiv-besmetting werkt in de zorg

Array

Een van de hoofdverdachten van de moedwillige hiv-besmettingen in Groningen is een 48-jarige verpleger met een leidinggevende functie. Dat heeft de directie van woonzorgcentrum Sint Jozef in Sappemeer bekendgemaakt. Dat dit het geval was viel natuurlijk te verwachten. De man is locatiemanager in het woonzorgcentrum had een voorbeeldfunctie. Daarnaast werkte hij af en toe in zorgcentrum ’t Blauwbörgje in Groningen. Op zijn werk zou de verpleger aan de benodigdheden voor injecties zijn gekomen. Hij zou ook degene zijn geweest die de injecties aan de slachtoffers heeft toegediend. En dat is naiet verwonderlijk.

Collega’s van ’t Blauwbörgje typeren de verdachte als een sympathieke collega. Zijn hiv-besmetting was niet bekend, maar had volgens de directie geen belemmering hoeven zijn om in de zorg te werken. ’t Blauwborgje gaat onderzoek doen naar de mogelijke verdwijning van naalden.

12 meldingen

In de zaak zitten vier mannen vast. en inmiddels zijn er 12 medlingen van mogelijke besmetting geregistreerd bij de GGD in Groningen. Het zijn allen mannen. Op homoparty’s in Groningen werden mannen gedrogeerd en ingespoten met hiv besmet bloed. Of de mannen ook daadwerkelijk besmet zijn tijdens die homofeesten in de stad, kan de gezondheidsdienst nog niet zeggen. Het besmette bloed kwam van de verdachten zelf. Dat zijn twee 48-jarige mannen uit de gemeente Slochteren en twee mannen van 33 en 34 uit Groningen.

GHB
De slachtoffers spraken via chatboxen af op de seksfeesten. Daar werden ze gedrogeerd met de drug GHB, soms in combinatie met xtc, waarna ze met een injectiespuit besmet bloed kregen ingespoten. De verdachten zijn tot hun daden gekomen omdat het hun een kick gaf en omdat ze onbeschermde seks ‘puur’ vinden. Ze hebben ook verklaard dat ze elkaar met hun besmette bloed injecteerden. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie liet weten dat de vier aangehouden mannen verdacht worden van zware mishandeling met voorbedachten rade. De maximale straf die kan worden opgelegd is zestien jaar celstraf.

“De levensverwachting van de slachtoffers is rekbaar met medicatie en daardoor kan er geen doodslag of moord ten laste worden gelegd”, aldus de woordvoerder.

De GGD heeft voor ongeruste mensen tot en met vrijdag een speciaal telefoonnummer opengesteld: 050-3674080, dat ook anoniem gebeld kan worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Verdachte hiv-besmetting werkt in de zorg"

  1. Diep triest , dat iemand (die in de zorg werkt notabene!) zo ver kan
    “afdalen” in de spelonken van het maatschappelijk verkeer,

  2. @ Aalstein

    Ik vind het ook heel erg verwerpelijk wat er is gebeurd. Zeker voor een verpleger met leidinggevende taken. Mensen die in de zorg werken hebben een bijzondere positie. Als je ziek bent lever je je over aan mensen uit de zorg in goed vertrouwen. Als zulke zaken gebeuren is dit ook een groot verlies voor de kwaliteit en het vertrouwen wat veel verplegers terecht krijgen en wat door zo’n delict wellicht in de toekomst vaker in twijfel wordt getrokken. Dit is niet goed voor e zorg. Verpleger heben al veel te veel te maken met geweld dat tegen hen gebruikt wordt. Een dergelijke gebeurtenis geeft denk ik aanleding om het vertrouwen nog meer in twijfel te treklken en dus toename van het geweld jegens werkers in de zorg

  3. Ik ben geschrokt,dat het een hulpverlener uit de hulpverlening is.
    Ik lees ook dat het iemand was waar men dit niet van verwacht,hij deed zijn werk goed.
    Maar daar sluipt nu juist het gevaar,durf het ronduit te zeggen dat we hier te maken hebben met een psychopaat.Ook verwijs ik naar de site misbruik door hulpverleners,daar is mij het een en ander wel duidelijk geworden,juist die hulporganisatie”s die ons moeten beschermen laten het afweten.
    Om de dood eenvoudige reden,het gaat hier om de eigen doelgroep,alleen deze daad is tastbaar,daar kan men niet omheen!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

Recente artikelen