Foutieve bestraling UZ niet schuld van één fabrikant

De mankementen aan het bestralingstoestel van het Universitair Ziekenhuis Gent zijn niet de schuld van een slecht functionerend onderdeel van één fabrikant. Dat besluit het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) na een uitvoerige controle in het UZ Gent.

Het UZ is dus fout om enkel fabrikant BrainLab te beschuldigen. “Het probleem is ontstaan uit de combinatie van vele elementen die afkomstig zijn van verschillende fabrikanten en die onderling met elkaar in verbinding staan”, aldus het FANC.



“Het toestel bestaat uit een samenstelling van een toestel dat de stralen uitzendt, een eerste hulpmiddel dat specifiek gebruikt wordt voor de lokalisatie van de hersentumor of -tumoren, een tweede hulpmiddel dat bedoeld is om de plaats van bestraling exact te bepalen en de software die de functionele verbinding maakt tussen deze onderdelen.”

Dinsdag schoven fabrikanten Elekta en Brainlab reeds de schuld van zich af. Een “incompatibiliteitsprobleem” lag aan de oorsprong van de fout, maar de combinatie van de verschillende toestellen was niet hun keuze of verantwoordelijkheid, luidde het. Brainlab verbaasde er zich ook over dat een afwijking van 1,3 cm niet eerder was opgemerkt, tijdens het voorafgaande onderzoek.

Nauwkeurigheid tests in vraag

“De inspecties ter plaatse hebben aangetoond dat de foutieve configuratie uitvoerig getest werd vóór de klinische ingebruikname”, weet het FANC. Maar die tests moeten nog wel nagekeken worden op hun “nauwkeurigheid en representativiteit”. De vraag naar verantwoordelijken blijft dus voorlopig onbeantwoord en is wellicht voer voor verzekeraars en de juridische diensten van het UZ en de verschillende leveranciers.

In totaal kregen in augustus of september 2006 17 patiënten in het UZ Gent een foute bestraling voor een hersentumor in het UZ. Negen daarvan zijn inmiddels overleden.

Bron: Belga

Rob

Recente artikelen