Extra bestraling en helpt genezing borstkanker

Bestraling met een extra dosis na de operatie van borstkanker levert betere genezing op, zo blijkt uit onderzoek van prof. Harry Bartelink en collega’s van het NKI. Tijdens het gerandomiseerd onderzoek werden meer over heel Europa ruim 5000 borstkankerpatiënten gedurende 10 jaar gevolgd door een samenwerkingsverband tussen het NKI-AVL en 32 andere Europese onderzoeksinstituten, geleid door Bartelink. Professor Bartelink en zijn collega’s onderzochten borstkankerpatiënten die na operatie twee bestralingsdosissen ontvingen: een dosis van 50 Gy gevolgd door een extra bestraling (boost) van 16 Gy. De boost leidde tot 40 procent minder kans op terugkeer van de tumor na borstbesparende operatie. De grootste winst werd bij jonge vrouwen met borstkanker waargenomen. Een belangrijke pluspunt is ook dat door de goede behandeling meer dan 80 procent van de patiënten nog in leven is 10 jaar na de behandeling.

Door niet alleen radiologen maar ook laboranten naar de foto’s van het bevolkingsonderzoek borstkanker te laten kijken, kunnen jaarlijks 450 extra gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Dat blijkt uit onderzoek in Eindhoven. Jaarlijks laten bijna een miljoen vrouwen van 50 jaar en ouder zich controleren op borstkanker. Via het bevolkingsonderzoek worden nu drie van de vier aanwezige tumoren ontdekt.



Bartelink: “De gunstige behandelingsresultaten zijn mede tot stand gekomen dankzij de hoge kwaliteitseisen waaraan de participerende centra moesten voldoen. De uitkomsten van deze trial hebben inmiddels geleid tot wereldwijde aanpassing van de behandelingsschema bij vrouwen.” Omdat in ons land ongeveer 1 op de 9 vrouwen borstkanker krijgt, is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Ongeveer 80 procent van de vrouwen ondergaat borstbesparende operatie. De resultaten van het onderzoekt worden gepubliceerd in het augustusnummer van het toponcologisch tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

In een nieuw Nederlands samenwerkingsverband is Bartelink inmiddels een grote studie gestart waarmee hij de behandelingsresultaten van jonge vrouwen met borstkanker nog verder hoopt te verbeteren. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe met moderne moleculaire biologische technieken de gevoeligheid voor bestraling beter kan worden voorspelt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen