Vingerlengte voorspelt schoolresultaten

Array

Volgens een studie in het British Journal of Psychology kan de relatieve lengte van de ring- en wijsvinger bij zevenjarige kinderen hun resultaat op reken- en leestests voorspellen.
Volgens de onderzoekers wordt de relatieve lengte van wijs- en ringvinger bepaald door de blootstelling aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen en het mannelijk hormoon testosteron in de moederschoot. Een lange ringvinger in verhouding tot de wijsvinger wijst op een sterke prenatale blootstelling aan testosteron, een korte ringvinger in vergelijking met de wijvinger wijst daarentegen op een zwakke blootstelling aan testosteron.



Vermits testosteron een rol zou spelen bij de ontwikkeling van dat deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor ruimtelijk inzicht en rekenen, zouden kinderen met een relatief lange ringvinger beter zijn in rekenen. Oestrogeen daarentegen, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de hersenen waar de taalvaardigheid gesitueerd is. Kinderen met een relatief korte ringvinger zouden dus beter zijn in talen.

UPDATE

Mark Brosnan werkt aan de universiteit van Bath Hij heeft zelfs een eigen weblog. Hij is een Psycholooog bij de British Psychological Society (BPS)en is lid van the Cognitive Psychology Section and the Division of Neuropsychology.

 Van september tot december 2007 werk hij tijdelijk op Harvard University from Septmber until December 2007.

 

 
Digit
ratio and SAT performance (fourthcoming paper):

Read
the abstract here
Readpress
coverage here

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

6 thoughts on "Vingerlengte voorspelt schoolresultaten"

  1. Ik zie noch in het huidige, noch in het vorige nummer van dit British Journal of Psychology,/b> een artikel over dit onderwerp. Ook wordt in het bericht geen datering, geen naam van de onderzoeker(s) en geen titel van het artikel genoemd. Omdat het ons dus ontbreekt aan enige manier om de deugdelijkheid van dit onderzoek te controleren, kunnen we het beste maar aannemen dat hier sprake is van een onzin-verhaal.

  2. Testosteron is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de penis! Dus als een vrouw wil weten of een man een lange of een korte heeft, hoeft ze hem alleen maar een som voor te leggen. 🙂
    Hoeveel is 300×45? Hoe langer het antwoord duurt, hoe korter z’n geval. Hihi.
    Grtz.

  3. @ Hannes

    Heb geen idee wanneer wordt gepubliceerd maar de studie is afgerond in juni 2007. Mark Brosnan. Ik zal een update plaatsen in het artikel met extra info over de studie

    Mark Brosnan, head of the psychology department at Bath University, said: “Testosterone has been argued to promote development of the area of the brain which are often associated with spatial and mathematical skills. Oestrogen is thought to do the same in the areas of the brain which are often associated with verbal ability. These hormones are also thought to have a say in the relative lengths of our index and ring fingers.”

    The researchers, whose study is due to be published in the British Journal of Psychology, made photocopies of the hands of 33 boys and 42 girls and measured the finger lengths with calipers accurate to a hundredth of a millimetre. The differences between Sats results depending on the relative lengths of their fingers were small but significant.
    http://education.guardian.co.uk/schools/story/0,,2086185,00.html

  4. @ Roy

    Vind je dat dan al een moeilijke som?

  5. Daarnaast heeft het niks met de lengte te maken maar met de leeftijd. Oudere kinderen zijn slimmer, oudere kinderen hebben langere vingers. Onderzoek is oud en allang gedaan in amerika met schoenmaten. Broodje aap onderzoek

Comments are closed.

Recente artikelen