Zorg voor een goede start van de baby al vóór de zwangerschap

Array

De zorg rondom de zwangerschap in Nederland moet beter. Vergeleken met de rest van Europa komt in ons land méér ziekte en sterfte voor bij pasgeboren kinderen. Binnen Nederland zelf bestaan grote regionale verschillen. Voor zowel de allochtone als de autochtone bevolking zijn de sterftecijfers in Rotterdam zelfs hoger dan gemiddeld in Nederland. Om deze problematiek aan te pakken werken de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten van het Erasmus MC en Star Medisch Diagnostisch Centrum samen binnen het Prenataal Centrum Rijnmond (PCR). Als eerste in Nederland heeft het PCR vanaf september 2006 een uitgebreide praktijkproef gedaan met geprotocolleerde, preconceptiezorg. Preconceptiezorg is het zorgen voor een kind nog vóórdat het er is, zelfs nog vóór de bevruchting heeft plaatsgevonden. Het gaat daarbij om advies en begeleiding rondom gezond zwanger raken én blijven.



Het doel van preconceptiezorg is het beperken c.q. voorkomen van lichamelijke en geestelijke problemen tijdens en na de zwangerschap, of anders gezegd de omstandigheden in de zwangerschap zowel voor moeder als kind zo gezond/gunstig mogelijk maken.

Het project is uitgevoerd in Rotterdam-Noord en was mogelijk door intensieve samenwerking van verloskundigen, huisartsen, gynaecologen, GGD Rotterdam-Rijnmond en Zilveren Kruis Achmea. De resultaten van de proef zijn bemoedigend en geven aanleiding tot uitbreiding van deze aanpak.

In haar rapport van 20 september 2007 onderstreept de Gezondheidsraad – onafhankelijk adviesorgaan voor de regering op het gebied van volksgezondheid – het belang van preconceptiezorg. De Gezondheidsraad adviseert de regering op dit gebied snel beleid te ontwikkelen.

Goede preconceptiezorg kan jaarlijks honderden complicaties bij zwangerschappen voorkomen, zoals aangeboren afwijkingen, onvolgroeide of te vroeg geboren baby’s en zwangerschapsvergiftiging.

PCR is zeer verheugd met het advies van de Gezondheidsraad en gaat het eigen concept voor ketengerichte preconceptiezorg geschikt maken voor bredere toepassing.

Recente artikelen