Regionale cliëntenstops niet verklaarbaar door gebrek aan geld

Array

Regionale cliëntenstops zijn niet te verklaren door een gebrek aan geld, want er is nog een bedrag van 42,5 miljoen euro van de contracteerruimte niet in productieafspraken omgezet.
Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de ‘Rapportage contracteerruimte 2007 (juliruimte) en knelpunten’, die staatssecretaris Bussemaker van VWS vandaag naar de Tweede Kamer heeft verzonden. Zorgkantoren kunnen dus nog voor 42,5 miloen euro aanvullende afspraken maken. Daarmee is ook duidelijk dat de signalen van individuele aanbieders eerder dit jaar niet automatisch betekenen dat er ook daadwerkelijk van een knelpunt sprake is.

In de begeleidende brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat de NZa aangeeft dat de onderbouwing door de zorgkantoren van de knelpunten veelal onvolledig is en er verschillende definities worden gehanteerd. Dat maakt het voor de NZa moeilijk om zich een oordeel te vormen over de aangeleverde gegevens. De NZa stelt in de rapportage voor om 28,6 miljoen euro incidenteel toe te voegen aan het geoormerkte budget terugdringing wachtlijsten Jeugd-GGZ. De staatssecretaris neemt dit advies over. Ook gaat er 6,7 miljoen euro naar aanvullende verpleeghuiszorg in verzorgingshuizen.



Om mogelijke onrust bij cliënten in 2007 te voorkomen heeft de NZa in september op verzoek van de staatssecretaris een spoedprocedure ingesteld, om in het geval van (voornemens tot) regionale cliëntenstops de melding meteen te kunnen onderzoeken. De NZa kan daardoor vaak binnen een week adviseren over de ernst van het probleem en de eventuele aanpak. De staatssecretaris heeft de NZa verzocht deze procedure in de resterende maanden van 2007 zonodig in te zetten.
Verwijzingen

* Rapportage contracteerruimte 2007 en knelpunten AWBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen