Verpleegkundigen kunnen artsentaken succesvol uitvoeren op spoedeisende hulp

Array

Zogenoemde SEN verpleegkundigen (Specialized Emergency Nurses) zijn heel goed in staat om patiënten die zich met enkel-voetletsel op een eerste hulp afdeling melden, zelfstandig te behandelen. Hierdoor neemt de werkdruk voor artsen op de spoedeisende hulp afdeling (SEH) af, worden de wachttijden korter en zijn patiënten meer tevreden. Dit concludeert chirurg in opleiding Robert Jan Derksen. Hij promoveerde op 23 oktober aan VU medisch centrum.

Overbelasting van spoedeisende hulp afdelingen wordt een steeds groter probleem in Nederland. Lange wachttijden zijn het gevolg, met een toegenomen werkdruk voor artsen en daardoor grotere risico’s voor patiënten. SEN’s blijken na een korte, aandoeningsgerichte cursus in staat om enkel- en voetletsels en bijbehorende röntgenfoto’s nauwkeurig te beoordelen op acute breuken en gerichte behandeling zoals gips of drukverband in te zetten. SEN’s bewerkstelligen deze resultaten met op zijn minst gelijkwaardige diagnostische nauwkeurigheid als artsen.

Indien nodig, bijvoorbeeld in geval van een aanzienlijke breuk, schakelen zij de chirurg/ SEH-arts in voor verdere behandeling. Onderzoek onder patiënten toont aan dat deze duidelijk meer tevreden waren over de geleverde zorg door SEN’s dan door artsen. Bovendien was de wachttijd korter en is de zorg geleverd door SEN’s niet duurder dan de huidige standaardzorg door artsen.


Derksen ziet mogelijkheden om het SEN-concept uit te breiden. Uiteindelijk doel is om een aantal SEN-cursussen te ontwikkelen voor weinig complexe letsels (bijvoorbeeld schouder- en sleutelbeenletsel), die veelvuldig voorkomen op de SEH. Een zeer groot deel van het totale aanbod op de SEH bestaat uit deze letsels.

3 thoughts on "Verpleegkundigen kunnen artsentaken succesvol uitvoeren op spoedeisende hulp"

  1. Gaan we nu allerlei sub-specialismen Verpleegkunde bedenken? Ik dacht dat we net bezig waren te bedenken dat de Huisartsenpost dit gaat doen i.p.v. de SEH! Wij zien meerdere “enkels” per weekenddienst!

  2. Gaan we nu allerhande subspecialisaties voor verpleegkundigen bedenken?
    Een enkel-verpleegkundige;een oren-verpleegkundige enz.?? Ik dacht dat we net bezig waren te zorgen dat de Huisartsenpost deze “klussen” gaat doen!?!

  3. …Ja dat zou mooi zijn ALS de mensen de HAP maar kunnen vinden…. ze lopen toch zeer vaak de HAP deur voorbij en komen dan gezellig in mijn wachtkamer ziten…. Tijd voor een publiekscampagne! Wanneer SEH en Wanneer HAP.
    M

Comments are closed.

Recente artikelen