MRSA-bacterie op vlees

Rauw vlees in Nederland kan de MRSA-bacterie bevatten. Deze bacterie kan bij patienten in ziekenhuizen complicaties veroorzaken. Volgens het Voedingscentrum is er geen reden tot grote zorg. De kans dat gezonde mensen drager worden of ziek worden van deze bacterie is erg gering.

MRSA is de aanduiding voor de meticilline-resistente Staphylococcus aureus. In de periode juni tot december 2007 nam de Voedsel en Waren Autoriteit circa 1300 monsters in schappen van Nederlandse winkels. De bacterie werd in kleine aantallen aangetroffen op vlees van kalkoen (31% van de monsters), kip (27%), kalf (17%), varken (10%), rund (10%) en lam (6%). De MRSA behoorde voor het grootste gedeelte (84%) tot het type dat eerder ook bij dieren en veehouders is aangetroffen.

Bureau Risicobeoordeling van de VWA concludeert vooralsnog dat levensmiddelen geen of een verwaarloosbare rol spelen bij de verspreiding van de bacterie. Weinig mensen dragen de bacterie, dus de kans dat MSRA op vlees wordt overgebracht is zeer klein. De bacterie werd slechts in kleine aantallen aangetroffen op vlees. Het Voedingscentrum adviseert om hygienisch te werken in de keuken. Na aanraking van rauw vlees moeten de handen goed worden gewassen. Vlees moet goed verhit worden, zodat alle bacterien worden gedood. Om kruisbesmetting te voorkomen is het belangrijk om rauw vlees te scheiden van ander voedsel. Bij steeds meer varkens komt de ‘ziekenhuisbacterie’ MRSA voor. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het Voedingscentrum onderstreept de mededeling van de VWA dat de kans op MRSA-besmetting via het eten van varkensvlees verwaarloosbaar klein is. Wel adviseert het Voedingscentrum op te passen voor kruisbesmetting.

RIVM en VWA concludeerden al in 2006 dat de MRSA-bacterie de afgelopen jaren langzamerhand vrij massaal de Nederlandse varkensstapel besmet heeft. 40 procent van de varkens in het onderzoek bleek besmet te zijn.

MRSA is een variant op de bacterie Staphylococcus aureus (SA), een bacterie die één op de drie Nederlanders in de neus draagt zonder het te weten. MRSA kenmerkt zich door haar resistentie tegen verschillende antibiotica. Ziekenhuizen zijn huiverig voor deze bacterie, omdat ze (bijvoorbeeld na operaties) bij mensen met mindere weerstand voor moeilijk behandelbare infecties kan zorgen. Ziekenhuizen proberen deze bacterie dan ook buiten de deur te houden. Buiten het ziekenhuis doet de bacterie geen kwaad.

Varkenshouders kunnen de MRSA-bacterie nu bij zich dragen zonder zelf ziek te worden. Hierdoor bestaat de kans dat varkenshouders die een ziekenhuis bezoeken, de bacterie het ziekenhuis binnenbrengen, met alle gevolgen vandien. Momenteel wordt bekeken of deze varkenshouders in een ziekenhuis apart moeten worden gehouden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen