Hersenletsel kind vaak onopgemerkt

Array

Ruim dertigduizend kinderen in Nederland lijden aan leer- en gedragsproblemen als gevolg van niet aangeboren hersenletsel.

Slechts een klein deel wordt hiervoor behandeld, omdat hersenletsel vaak niet tijdig wordt herkend. Dat zegt Eric Hermans, onderzoeker bij zorg-kenniscentrum Vilans, het vroegere Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn NIZW. Volgens Hermans treedt de schade als gevolg van hersenletsel vaak pas na jaren aan het licht, omdat sommige delen van het brein zich pas later ontwikkelen. Een baby of kleuter die hard op zijn hoofd is gevallen of hoge koorts heeft gehad, kan hersenletsel hebben. Pas in de puberteit kunnen zich dan gedragsproblemen voordoen. Soms wordt dan ten onrechte de diagnose ADHD gesteld.

Jaarlijks belanden in Nederland ongeveer twaalfduizend kinderen in het ziekenhuis met niet aangeboren hersenletsel. Van hen krijgen er meer dan drieduizend op de lange termijn forse problemen, zoals gedrags- en concentratieproblemen, of een slecht functionerend korte termijngeheugen. Hermans pleit ervoor dat kinderen na een ernstige valpartij, zeker als ze even buiten kennis zijn geweest, beter worden gescreend. Er bestaat volgens de onderzoeker nog te weinig kennis over gevolgen op lange termijn van valpartijen of hersenziektes van kinderen.

Recente artikelen