V&VN: Technologie kan werk in de zorg verlichten

VN staat positief tegenover de mogelijkheden van arbeidsbesparende technologie. De beroepsvereniging wil dat alle mogelijke oplossingen van de arbeidsmarktproblemen in de verpleging en verzorging worden onderzocht.

Technologie zou een verlichting kunnen bieden van het zware werk in de gezondheidszorg en een vermindering van de bureaucratische last die verpleegkundigen en verzorgenden vaak ervaren.

Zwaar werk en bureaucratie

Onderzoek van V&VN wijst uit dat oudere verpleegkundigen en verzorgenden het werk vaak dusdanig zwaar vinden, dat dit een reden is om hun vak te verlaten en niet tot hun 65e in de zorg te blijven werken. Onregelmatige diensten en zwaar werk leiden tot lichamelijke en psychische klachten bij deze groep zorgverleners. Ander onderzoek van V&VN bracht aan het licht dat verpleegkundigen en verzorgenden in hun dagelijkse praktijk regelmatig te maken krijgen met bureaucratie en dat ergernissen hun werkplezier en motivatie negatief beïnvloeden.

Meer aandacht voor patienten
V&VN ziet de inzet van technologie in de zorg als manier om de verpleegkundige en verzorgende een aantal taken uit handen te nemen, zodat de beroepsgroep meer aandacht aan patienten, clienten en bewoners kan besteden. De menselijke kant van de verpleging en verzorging blijft onverminderd belangrijk en kan nooit vervangen worden door technische hulpmiddelen. Het is juist de communicatie en persoonlijke aandacht, die de tevredenheid van patienten, clienten en bewoners grotendeels bepaalt. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben hierin bij uitstek een rol, omdat zij 24 uur per dag de zorg voor patienten en bewoners hebben.

Bron: Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen