Apothekers willen nieuw onderzoek naar kostendekkend tarief

Array

(Novum) – Apothekers eisen van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) een nieuw onderzoek naar een kostendekkend tarief voor apothekers. Apothekers eisen van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) een nieuw onderzoek naar een kostendekkend tarief voor apothekers.


De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de branchevereniging van apothekers KNMP laten weten dat in een lopend onderzoek niet wordt gekeken naar mogelijkheden apothekers te compenseren voor de financiele gevolgen van het in juli ingevoerde preferentiebeleid.

Er wordt enkel gekeken naar de omzetdaling die apothekers oplopen door dit nieuwe beleid.


In de brief staat dat de NZa niet genoeg gegevens van dit jaar heeft om de laatste stand van zaken te onderzoeken. “Dat is natuurlijk onzin. Daarvoor zijn ze juist een autoriteit. Ze hebben genoeg bevoegdheden om alle benodigde gegevens boven tafel te krijgen.”

De NZa bevestigt dat in het onderzoek niet wordt gekeken naar een kostendekkend tarief. De opdracht van de minister kreeg de NZa op 1 april en toen was er nog geen sprake van de definitieve invoering van het preferentiebeleid. In eerste instantie werd dan ook niet gekeken naar de gevolgen van de invoering van het beleid, maar enkel naar kortingen en bonussen die apothekers ontvingen op medicijninkoop.

“Later hebben wij het onderzoek aangepast en apothekers gevraagd naar de gevolgen van het nieuwe beleid, maar zij gaven aan nog over te weinig informatie te beschikken om antwoord te kunnen geven”, legt een woordvoerder uit. Zij geeft echter aan dat een dergelijk aanvullend onderzoek wel nodig is.

De resultaten van het onderzoek worden door de NZa voor 1 november verwacht. Dan wordt ook bekend of er een compensatie komt voor de misgelopen inkomsten van apothekers.

Het ministerie wacht het rapport van de NZa af. Het verwacht verder de medewerking van de apothekers om in kaart te brengen wat het preferentiebeleid voor gevolgen heeft voor de apothekers. “Hoe meer apothekers meewerken, hoe meer informatie wij hebben waardoor beter bepaald kan worden hoe de toekomst voor deze branche eruit komt te zien”, licht een woordvoerder toe.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen