Veel artsen bang in nachtdienst

Array

De medische sector heeft te maken met een toename van agressieve patienten. Artsen en verpleegkundigen worden uitgescholden en er vallen rake klappen in de wacht- en behandelkamers. Alle ziekenhuizen in Nederland signaleren een toename van. Ook huisartsen hebben vaak te maken met patienten die schelden of met fysiek geweld hun gelijk proberen te krijgen.

De tolerantiegrens daalt. Agressie en geweld worden meer regel dan uitzondering.


Agressie kan worden aangepakt.  Een op de drie artsen (33 procent) voelt zich tijdens nachtdiensten onzekerder dan overdag. Dit meldt het vakblad Medisch Contact deze week in een themanummer over gezondheidszorg in de nacht. Het blad hield een enquête onder 746 artsen. Ondanks de onzekerheid meent meer dan 90 procent van de artsen dat patienten ’s nachts in goede handen zijn.

Bijna 40 procent van de artsen die aangeven ’s nachts onzekerder te zijn, vindt dat de mogelijkheid voor aanvullend onderzoek ’s nachts matig of onvoldoende is. Iets minder dan een derde wil extra mogelijkheden om in de nacht een meer deskundig arts te raadplegen.


Het personeel van Nederlandse ziekenhuizen heeft in toenemende mate te maken met gewelddadige bedreigingen van patienten en bezoekers. Uit onderzoek in 2002 van het tv-programma Zembla (VARA/NPS) bleek al dat ruim de helft (55 procent) van het ziekenhuispersoneel melding maakt van bedreigingen met (steek- en vuur) wapens.

Al het personeel kampt met verbaal geweld. 90 procent ondervindt psychisch en fysiek geweld, terwijl 78 procent van de artsen en verpleegkundigen ervaring heeft met seksuele intimidatie. 51 procent noemt de beveiliging van de ziekenhuizen onvoldoende.



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen