Preventie en interventie bij acute pancreatitis

Acute alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een veel voorkomende, ernstige ziekte die meestal wordt veroorzaakt door galstenen of alcoholmisbruik. In de afgelopen 10 jaar is de incidentie van acute pancreatitis in Nederland gestegen met 50%. Tachtig procent van de sterfgevallen hangt samen met infecties, zoals bloedvergiftiging, longontsteking, infectie van afgestorven pancreasweefsel, pancreasnecrose. Dit proefschrift beschrijft diverse onderzoeken (uitgevoerd in de 15 ziekenhuizen van de Acute Pancreatitis Werkgroep Nederland), waaronder alle Nederlandse universitair medische centra.

Door een tweetal gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies wist de studiegroep aan te tonen dat: a) bij patienten met galsteenkolieken het medicijn ursodeoxchycholzuur acute pancreatitis niet kan voorkomen en b) bij patienten met voorspeld ernstige pancreatitis probiotica niet in staat zijn om infecties te voorkomen. Gebruik van probiotica leidde tot een hogere sterftekans. In een vervolgstudie bleek het negatieve effect van probiotica beperkt te zijn tot patienten met orgaanfalen.

Zonder operatie sterven bijna alle patienten die infectie van pancreasnecrose ontwikkelen. Na meerdere studies bleek dat het meestal mogelijk is om geïnfecteerde necrose met een minimal invasieve operatie te verwijderen. Uitstel van de operatie is veiliger omdat het lichaam dan meer tijd heeft om het geïnfecteerde materiaal af te kapselen waardoor een veiligere operatie uitgevoerd kan worden. 19-09-2008, 16:15 uur ,


Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marc Besselink, Geneeskunde Proefschrift: Prevention and intervention strategies in acute pancreatitis Promotor 1: Prof.dr. H.G. Gooszen Promotor 2: Prof.dr. L.M.A. Akkermans Copromotor 1: Dr. M.A. Boermeester Copromotor 2: Dr. K.J. van Erpecum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen