Minder menstruatieklachten door kortere pilpauze met YAZ 24+4

0
915

Het bekende “21 dagen innemen, 7 dagen stoppen-schema” van de anticonceptiepil is binnenkort verleden tijd. Op 1 september* introduceert Bayer Schering Pharma een geheel nieuw type anticonceptiepil. De anticonceptiepil YAZ 24+4 heeft een innameschema met 24 pillen, gevolgd door een pilpauze van 4 dagen. Naar de nieuwe pil is jarenlang onderzoek gedaan. Door het nieuwe innameschema wordt de eisprong langer onderdrukt, hebben de gebruiksters minder last van hormoonschommelingen en ervaren ze minder klachten rond de menstruatie.

24+4
Het merendeel van de vrouwen heeft tijdens de stopweek en rond de menstruatie veel klachten. Bayer slaagde erin een pil te ontwikkelen, waarbij dergelijke klachten minder voorkomen. Bij dit nieuwe piltype wordt de inname van 24 actieve pillen gevolgd door 4 niet-actieve pillen. “ Door de kortere pilpauze treden niet alleen minder klachten op maar bovendien wordt door de drie extra pillen de eisprong langer onderdrukt. Daarnaast is er minder kans dat vrouwen vergeten aan hun nieuwe strip te beginnen,“aldus Dr. Arne van Heusden, gynaecoloog en opleider in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. “Onderzoek wijst uit dat 26,3%1) van de vrouwen haar pil wel eens te laat inneemt. Dat is te veel,” aldus Van Heusden. Hij promoveerde in 2003 op het onderwerp ‘pilvrije periode’.

Minder hormonen, minder schommelingen
In Amerika is de nieuwe pil een enorm succes. YAZ 24+4 is daar nu al de meest voorgeschreven anticonceptiepil. Vooral het feit dat zij minder klachten rondom de menstruatie hebben, spreekt vrouwen aan. Het nieuwe “24+4” schema met de korte pilpauze zorgt ervoor dat vrouwen minder hormoonschommelingen ervaren. Vrouwen houden significant minder vocht vast, en hebben minder last van klachten als hoofdpijn, stemmingswisselingen, gespannen borsten en een opgeblazen gevoel.

Vrouwen kunnen op www.24plus4.nl* meer informatie over dit nieuwe innameschema vinden of hun arts of apotheker raadplegen.


24+4 facts
Alle feiten op een rijtje

Download hier (507 KB)


Bron: Bayer Schering Pharma

Vorig artikelValse herinneringen kan obese patiënt helpen
Volgend artikelAcute zorg geen specialisme
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.