Valse herinneringen kan obese patiënt helpen

0
242

Er is een mogelijke therapie voor obesitas ontdekt.  Zo blijken mensen die een valse herinnering krijgen aangepraat over het ziek worden na het eten van eiersalade, tot vier maanden later nog af te zien van een broodje eiersalade. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en collega’s publiceerden hierover onlangs een artikel in Psychological Science. Deze bevindingen kunnen in de toekomst mogelijk toegepast worden in dieten voor mensen met ernstig overgewicht (obesitas).

UM-onderzoeker dr. Elke Geraerts, de eerste auteur en tevens werkzaam aan St. Andrews University in Schotland, verrichtte het onderzoek aan de Universiteit Maastricht. Zij promoveerde hier eerder op baanbrekend onderzoek naar hervonden herinneringen aan seksueel misbruik. Andere onderzoekers toonden eerder al aan dat valse herinneringen invloed kunnen hebben op gedachten. Geraerts en collega’s onderzochten nu in hoeverre ook het gedrag te beïnvloeden is.

Met behulp van eenvoudige suggesties kon een significante groep het idee aangepraat worden dat ze als kind ooit ziek werden na het eten van eiersalade. Direct hierna en vier maanden later bleken ze liever geen eiersalade te eten en was hun waardering voor dit product in vergelijking met andere salades ook significant lager.

“We tonen hiermee voor het eerst aan dat valse herinneringen uit de kindertijd een gedragsverandering in het volwassen leven kunnen bewerkstellingen”, aldus Geraerts. “Met een obesitasepidemie die wereldwijd de pan uit rijst, kan dit een instrument zijn om mensen structureel van bepaalde voedingsmiddelen te ‘vervreemden’. Ik denk dan aan mensen die specifieke dieten moeten volgen of lijden aan obesitas.” De bevindingen zijn volgens de onderzoekers ook een indicatie dat herinneringen aan het verleden een sterker effect hebben op gedrag dan op gedachten, in ieder geval op de korte termijn.

Het complete artikel is online opvraagbaar via:
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/121389361/HTMLSTART

Bron: Unimaas.nl