Valse herinneringen kan obese patiënt helpen

Er is een mogelijke therapie voor obesitas ontdekt.  Zo blijken mensen die een valse herinnering krijgen aangepraat over het ziek worden na het eten van eiersalade, tot vier maanden later nog af te zien van een broodje eiersalade. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en collega’s publiceerden hierover onlangs een artikel in Psychological Science. Deze bevindingen kunnen in de toekomst mogelijk toegepast worden in dieten voor mensen met ernstig overgewicht (obesitas).

UM-onderzoeker dr. Elke Geraerts, de eerste auteur en tevens werkzaam aan St. Andrews University in Schotland, verrichtte het onderzoek aan de Universiteit Maastricht. Zij promoveerde hier eerder op baanbrekend onderzoek naar hervonden herinneringen aan seksueel misbruik. Andere onderzoekers toonden eerder al aan dat valse herinneringen invloed kunnen hebben op gedachten. Geraerts en collega’s onderzochten nu in hoeverre ook het gedrag te beïnvloeden is.

Met behulp van eenvoudige suggesties kon een significante groep het idee aangepraat worden dat ze als kind ooit ziek werden na het eten van eiersalade. Direct hierna en vier maanden later bleken ze liever geen eiersalade te eten en was hun waardering voor dit product in vergelijking met andere salades ook significant lager.

“We tonen hiermee voor het eerst aan dat valse herinneringen uit de kindertijd een gedragsverandering in het volwassen leven kunnen bewerkstellingen”, aldus Geraerts. “Met een obesitasepidemie die wereldwijd de pan uit rijst, kan dit een instrument zijn om mensen structureel van bepaalde voedingsmiddelen te ‘vervreemden’. Ik denk dan aan mensen die specifieke dieten moeten volgen of lijden aan obesitas.” De bevindingen zijn volgens de onderzoekers ook een indicatie dat herinneringen aan het verleden een sterker effect hebben op gedrag dan op gedachten, in ieder geval op de korte termijn.

Het complete artikel is online opvraagbaar via:
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/121389361/HTMLSTART

Bron: Unimaas.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen