Breast Friends Award 2008

Nominaties gezocht voor Breast Friends Award

Wie verdient de Breast Friends Award?

De Breast Friends Award is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van Roche Nederland B.V. (‘Roche’) waarmee Roche beoogt uitzonderlijke prestaties van Breast Friends te stimuleren. De Breast Friends Award wordt uitgereikt aan een Breast Friend van (een) borstkankerpatient(en) vanwege zijn/haar uitzonderlijke verdiensten in de zorg voor mensen met borstkanker. Dit kunnen bijvoorbeeld nieuwe initiatieven zijn op het vlak van verpleging, voorlichting, verzorging, begeleiding of ondersteuning.


Wat is een ‘uitzonderlijke’ verdienste?

De inzendingen worden beoordeeld op basis van onderstaande criteria:

  • Er moet sprake zijn van verdiensten die uitgaan boven wat in dergelijke omstandigheden als normaal kan worden gekenschetst;
  • Het project of initiatief moet toepasbaar zijn voor meerdere mensen (een persoonlijke prestatie zou ook ingezet kunnen worden bij meerdere personen);
  • Het project of initiatief moet innovatief zijn, een ontwikkeling tot stand brengen, inspelen op een behoefte waar nog niet eerder in was voorzien.
  • Alle criteria zullen even zwaar meewegen bij de beoordeling.

De prijs

De prijswinnaar ontvangt een professionele fotosessie in het kader van het thema Breast Friends. Daarnaast zal Roche eenmalig een geldbedrag (€ 5.000) ter beschikking stellen ten behoeve van het project of initiatief van de prijswinnaar zodat het project of initiatief voor meerdere personen toegankelijk kan worden gemaakt of kan worden uitgebreid. [1]

Wat is een Breast Friend?

Een Breast Friend is een goede vriend(in) of naaste die een vrouw of een man bij wie borstkanker is geconstateerd, bijstaat op het emotionele vlak en met praktische hulp.

De Breast Friends campagne adviseert borstkankerpatienten een Breast Friend te ‘benoemen’, die bij allerlei praktische zaken kan helpen (bijv. vergaren informatie, bijzondere ondersteuning, of anderszins) zodat dit de kracht geeft om tijdens en na de behandelingen verder te gaan en die ook ondersteuning biedt bij het nemen van de beste persoonlijke beslissingen.

Waarom is het belangrijk voor patienten met borstkanker om een Breast Friend te hebben?

Het krijgen van de diagnose borstkanker kan heel schokkend en traumatisch zijn. Veel patienten voelen zich verward en overdonderd door medische termen en informatie. Vaak zijn zij mentaal en emotioneel nog niet zover om belangrijke beslissingen te nemen over hun eigen zorg en behandeling.

Een Breast Friend kan tijdens dit hele proces ondersteuning geven door te helpen bij het gesprek met de arts en bij de vragen die gesteld kunnen worden en dat de vrouw de antwoorden ook daadwerkelijk begrijpt. Maar het gaat ook om emotionele ondersteuning.

In eerste instantie weet een man of vrouw bij wie borstkanker is vastgesteld wellicht niet dat er verschillende soorten borstkanker zijn, elk met een eigen beloop en behandelmethode. Eén van de taken van de Breast Friend is om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van actuele reguliere informatie over borstkanker en de behandelingen die daarvoor nodig zijn, zodat de patient goed geïnformeerd wordt over wat de diagnose bij zijn/haar eigen borstkanker kan betekenen. Zo heeft hij/zij zoveel mogelijk kans op een positief vervolg.

Hoe kan ik mezelf of iemand nomineren?

U kunt uzelf of iemand anders nomineren voor deze prijs door u aan te melden met uw persoonlijke verhaal op http://www.breastfriends.nl/, waarin u uiteenzet waarom u of degene die u nomineert deze prijs verdient. De inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden van het deelnemersreglement.

De inzendingen moeten uiterlijk op 15 september 2008 zijn ontvangen.

De jury

De beoordeling van de inzendingen zal geschieden door een speciaal daarvoor samengestelde deskundige en onafhankelijke commissie. Deze commissie zal de winnaar van de eerste uit te reiken prijs in 2008 aanwijzen. De commissieleden zijn:

  • Anemone Bögels
    Directeur Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties (NFK),
  • Riet van der Heide
    Oud-voorzitter BorstkankerVereniging Nederland (BVN),
  • Karin Schut
    Ex-borstkankerpatiente,
  • Christine Boers-Doets
    Verpleegkundig specialist mammacare
  • Maria van Balen
    Voorzitter Instellingen PsychoSociale Oncologie (IPSO),
  • Danielle van der Zee
    Special Interest Group (SIG) werkgroep mammacare van de V&VN,
  • Ida van Belle
    Directeur Stichting Pink Ribbon,
  • Pieternel Haspels
    Psycho-oncoloog, directeur Toon Hermans inloophuis Amersfoort.

De jury zal letten op de inhoudelijke en procedurele randvoorwaarden en de beoordelingscriteria. De jury kan deelnemers uitsluitend die niet aan de eisen van het deelnemersreglement voldoen.


Prijsuitreiking

De prijs zal worden uitgereikt tijdens de feestelijke afsluiting van de 60 K Walk van A Sister’s Hope op 12 oktober in het Olympisch Stadion in Amsterdam.



Wie verdient de Breast Friends Award?

Slot

Voor deze prijsvraag gelden de voorwaarden zoals vermeld in het deelnemersreglement. Door via het deelnameformulier op http://www.breastfriends.nl/ deel te nemen aan de Breast Friends Award 2008 verklaart de deelnemer zich akkoord met deze voorwaarden.


[1] Deze prijs is belastingvrij, althans Roche zal de belasting voor zijn rekening nemen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen