Eliminatiedieet kan kinderen met ADHD helpen

Dieet heeft invloed op ADHD Kinderen met ADHD die een speciaal dieet volgen, verbeteren hun gedrag. Dat maakt dat ADHD wel eens een uiting van allergie kan zijn. Dat zegt Lidy Pelsser van het ADHD Research Centrum in Eindhoven in de e-mailnieuwsbrief Nieuws over kindervoeding.
Bij kinderen met ADHD die vijf weken lang een speciaal dieet kregen verbeterde bij zo’n 60 procent het gedrag. Het zogenoemde eliminatiedieet bestaat onder meer uit rijst, brood, groenten, fruit, kalkoen, water, sap, bepaald snoepgoed en tussendoortjes. Pelsser ziet gemiddeld vijf verschillende voedingsmiddelen die de boosdoeners zijn. En bij ieder kind zijn dat andere. Bij de een gaat het bijvoorbeeld om druiven, ei, zuivel, pindakaas en tomaten, bij een ander om vanille, smaakversterkers en vis. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaat het volgens haar vaak juist níet mis bij suiker en kleurstoffen.

Ze denkt dat ADHD in een deel van de gevallen wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie.


Het effect van een eliminatiedieet op ADHD is overtuigend wetenschappelijk bewezen [1]. Dieetonderzoeken die inmiddels in Nederland zijn uitgevoerd om het verband tussen voeding en ADHD te onderzoeken, bevestigen dit. In de Nederlandse dieetonderzoeken werd van te voren afgesproken dat het gedrag van de deelnemende kinderen met minstens 50% moest verbeteren, voordat geconcludeerd mocht worden dat het dieet een gunstig effect heeft op het gedrag van het kind.
De gedragsverbetering tijdens het meest recente gecontroleerde eliminatiedieet-onderzoek bedroeg 71%: dit is niet alleen statistisch significant, maar ook in zeer grote mate klinisch relevant.


De ADHD-score daalt tijdens de Oxford-Durham study van 100% naar 91%, tijdens het eliminiatiedieet-onderzoek van 100% naar 29%.
De vertikale as begint, zoals het hoort, bij 0. Hierdoor wordt de werkelijke gedragsverbetering zichtbaar, zowel van de Oxford-Durham study (verbetering 9%) als van het eliminatiedieet-onderzoek (verbetering 71%).

Onderzoek heeft overtuigend aangetoond dat het zinloos is om willekeurige voedingsmiddelen weg te laten uit het dieet van kinderen met ADHD. Kinderen worden dan ten onrechte langdurig op dieet gezet, hetgeen voorkomen zou moeten worden.
Onderzoek heeft ook overtuigend aangetoond dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat voor het effect van visolie op ADHD, dit in tegenstelling tot wat alle visolie-reclame ons wil laten geloven. Wij raden ouders dan ook af om supplementen, zoals visolie, te geven aan hun kind. Visolie kan wellicht een goede aanvulling zijn op het dieet wanneer het er om gaat hart- en vaatziekten te voorkomen, maar is niet geschikt als therapie bij ADHD.


  1. 1. Arnold L.E. Treatment Alternatives for ADHD. Journal of Attention Disorders. 1999;3:30-48.
  2. Pelsser LMJ, Frankena K, Toorman J, Savelkoul HFJ, Rodrigues Pereira R & Buitelaar JK. A randomised controlled trial into the effects of food on ADHD. Eur Child and Adolesc Psychiatry. 2008. epub ahead of print
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Eliminatiedieet kan kinderen met ADHD helpen"

  1. De stelling dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor het effect van visolie (omega-3 vetzuren) is incorrect. Het expliciet noemen van gebruik van visolie bij ADHD lijkt alleen maar als doel te hebben aandacht te trekken voor de eigen dieetmethode. Bovenstaande artikel is geen redactioneel stuk van deze website maar gewoon een niet-onafhankelijk persbericht van de ADHD research-club.

    Er is heel veel bewijs voor positieve effecten van omega-3 vetzuren op visolie, o.a. is er recentelijk in Zweden een onderzoek afgerond waarbij de resultaten overduidelijk positief waren en wat mogelijk gaat leiden tot een medicijnregistratie. Met andere woorden: over enige tijd kunnen Zweedse artsen visolie voorschrijven bij ADHD.

Comments are closed.

Recente artikelen