Hiv-Patient heeft vaker botbreuk

Array

Uit het onderzoek van het Massachusetts General Hospital (MGH) Neuroendocrine Unit and Program in Nutritional Metabolism, blijkt dat Hiv-patienten een hoger risico hebben op fracturen. In het   in het septembernummer van het Journal of Clinical Endocrinology and Metobolism wordt dit Amerikaans onderzoek beschreven. Bijna 2,9 procent van de hiv-patienten werd gediagnosticeerd met fracturen van de heup, ruggengraat of pols. In de controlegroep van mensen zonder hiv liep 1,8 procent van de mensen een fractuur op. De onderzoekers bekeken de gegevens van meer dan 8500 hiv-geïnfecteerden en meer dan twee miljoen niet-hiv-geïnfecteerden.


Volgens de hoofdonderzoeker Steven Grinspoon is nog onbekend waar de grotere hoeveelheid botbreuken vandaan komt. Dit kan volgens hem liggen aan de antivirale middelen, het virus of andere metabolische factoren. Hij stelt voor om hiv-geïnfecteerden, als ze ouder worden, vaker te screenen op een osteoporose.



  • Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan om nieuwe HIV-remmers te ontwikkelen. Niet alleen al bestaande remmers worden verbeterd maar er wordt ook onderzocht of er andere processen uit de levenscyclus van het HIV-virus geremd kunnen worden. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de volgende nieuwe HIV-remmers (HIV inhibitors):


    De huidige behandeling, die levenslang duurt, is lichamelijk gezien erg zwaar. De persoon werkt dagelijks zeer veel chemicalien naar binnen. De bijwerkingen zijn dan ook vrij zwaar. Veel mensen kunnen de medicijnen niet verdragen, meer dan dertig procent van de gebruikers krijgt klachten als misselijkheid, braken, diarree, huiduitslag en stopt om die reden binnen een jaar met de behandeling. Daarbij stopt nog eens tussen de tien en twintig procent met de behandeling omdat deze niet (meer) werkt. Op langere termijn doen zich soms zeer ernstige en gevaarlijke bijwerkingen voor. Over de bijzonderheden van deze bijwerkingen is nog niet genoeg bekend. De HIV-remmers worden immers pas vijf jaar gebruikt. De belangrijkste langetermijn bijwerkingen zijn:


    • Problemen rond de vetverdeling (lipodystrofie): lichaamsvet kan zich gaan verplaatsen naar plekken waar je normaal geen vet hebt
    • Mogelijk meer kans op hart- en vaatziekten
    • Problemen rond mitochondrien: mitochondrien zorgen in alle cellen voor de productie van energie en daardoor vormen ze de belangrijkste schakel in de stofwisseling van de cel. Aantasting van deze mitochondrien betekent automatisch een ernstige inbreuk op deze stofwisseling
    • Meer kans op botontkalking (osteoporose)
  • Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    One thought on "Hiv-Patient heeft vaker botbreuk"

    1. Voted for on meddr.nl

      Hiv-Patient heeft vaker botbreuk…

      nieuwe wetenschap……

    Comments are closed.

    Recente artikelen