Mantelzorg in basisverzekering opnemen

Array
Huisartsen moeten praktijkondersteuner mantelzorger krijgen.
“Mantelzorgers worden steeds ouder, daardoor wordt het verlenen van zorg aan een naaste steeds zwaarder. Ondersteuning van de mantelzorger vanuit de huisartsenzorg is een voorwaarde om de mantelzorgers te behouden. Daarom zouden huisartsenpraktijken een praktijkondersteuner mantelzorg moeten krijgen. Daardoor kan het opstarten en coachen van mantelzorg rond ouderen deel uitmaken van de reguliere huisartsenzorg”, zegt H. van der Schaaf, interim beleidsmedewerker van de gemeente. Hij heeft de conclusies, die zijn getrokken tijdens de conferentie ‘Zorg-in-zicht straks in Haaksbergen?’, op een rij gezet.
Verder zou mantelzorg in de basisverzekering moeten worden opgenomen. En de zorgverzekeraar zou wat aan preventie van overbelasting van mantelzorgers moeten doen. “Als de zorgverzekeraar niet aan preventie doet, dan raken mantelzorgers overbelast en daardoor ziek. Dat kost veel geld. En het duurt ook lang voordat de mantelzorger weer kan worden ingezet.” “Er waren ongeveer zestig mensen aanwezig. Van instellingen, uit de wijk, mantelzorgers, WMO-raad. De huisartsen konden wegens andere verplichtingen helaas niet aanwezig zijn.
Er werden vier inleidingen gehouden, daarna werden de aanwezigen in groepjes verdeeld. En werd er over een aantal stellingen gediscussieerd. Daaruit zijn de conclusies getrokken.” “Ook kwam naar voren dat mantelzorg in de directe buurt, ook voor mensen die geen familie zijn, dient te worden georganiseerd en te worden gecoördineerd. Bij voorkeur door een wijkcoördinator. Ouderen kunnen hier uiteraard ook zelf actief aan meedoen. Op die manier bouwen ze sociaal kapitaal op voor later, als ze zelf mantelzorg nodig hebben. En: mogelijk moet mantelzorg betaald worden, maar bij partners is dat waarschijnlijk niet nodig. De aanwezigen gaven ook aan dat er ook bij de thuiszorg wat moet gebeuren. “De uitstroom van personeel uit de thuiszorg moet worden gestopt. Daarvoor is onder meer minder bureaucratie nodig.” Een ander punt dat naar voren kwam heeft ook te maken met zorgverzekeraars. “Verzekeraars en gemeenten dienen lokaal als een keten samen te werken wat betreft de eerstelijnszorg. Alleen hierdoor kan de mantelzorg in de te leveren zorg worden geïntegreerd. De burger cq de verzekerde moet zich bewust worden van de situatie dat er straks onvoldoende professionele zorg is. Ook thuis. Dat betekent dat men zich ook zelf moet gaan voorbereiden op die situatie. Men dient zijn/haar invloed richting gemeente en verzekeraar aan te wenden om de genoemde resultaten te bereiken.” Wat er nu met de conclusies gedaan gaat worden, is nog niet bekend. “Er hebben zich 21 mensen aangemeld om in het vervolgtraject mee te denken. Hoe dat vorm gaat krijgen, is nog onduidelijk. Misschien komt er een denktank. Dat moeten we nog bekijken.”

Bron: Tubantia
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen