MMC heeft ook acute opname afdeling (AOA)

Array

Als eerste ziekenhuis in Noord-Brabant heeft het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven afgelopen maandag een Acute Opname Afdeling geopend.  Op deze afdeling worden spoedpatienten opgenomen, die geen levensbedreigende complicaties hebben. Elders in Nederland bestaan soortgelijke afdelingen in ziekenhuizen in Alkmaar en Heerlen.

De komst van de Acute Opname Afdeling (AOA) zorgt voor een betere doorstroming op de spoedeisende hulp. ” En daardoor ook voor een betere doorstroming in het hele ziekenhuis”, vertelt longarts R. Aleva, die samen met chirurg P. van Eerten de AOA leidt.

Mensen die na een eerste behandeling op de spoedeisende hulp niet naar de intensive care hoeven – maar ook niet naar huis mogen – gaan voor maximaal 48 uur naar de AOA. Voorheen werden deze patienten op een verpleegafdeling opgenomen. Gevolg was dat de lopende zaken hier werden verstoord.  Bekijk hier de opening van het AOA in het MMC

Op de Acute Opname Afdeling volgt nader onderzoek. Na maximaal twee dagen worden de patienten ontslagen uit het ziekenhuis, danwel opgenomen op een verpleegafdeling. De verdeling is hierbij naar verwachting fifty-fifty.

Volgens Aleva en Van Eerten zullen spoedpatienten door een goede planning en samenwerking sneller worden geholpen. “Verder betekent deze werkwijze een grote ontlasting voor de verpleegafdelingen. Zij kunnen zich nu veel beter voorbereiden op de komst van nieuwe patienten”, aldus Van Eerten. De kans dat er operaties moeten worden uitgesteld omdat er een spoedgeval tussenkomt, is volgens het MMC in de nieuwe situatie praktisch uitgesloten.

De AOA biedt plaats aan 39 patienten. Ronny de Vries was gisterochtend de allereerste AOA-patient in Veldhoven. Hij kwam zondagmiddag op de spoedeisende hulp met maagproblemen. De volgende ochtend werd hij overgebracht naar de AOA. “Tja, ik ben natuurlijk liever thuis dan hier”, zegt de Eindhovenaar. “Maar ja, het is wel grappig dat ik toevallig de eerste patient ben op de nieuwe afdeling. Voor deze ‘eer’ ontving Ronny de Vries een bloemetje van het ziekenhuis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen