Nieuwe behandeling en griepvaccin belangrijk voor mensen met de ziekte van Wegener

Array

Betere medicijnen, vaccinatie tegen griep en het voorkomen van trombose zijn van belang voor patienten met de ziekte van Wegener. Het nieuwe medicijn mycofenolzuur lijkt effectief bij de behandeling van de ziekte. Bij op één na alle van 32 patienten kwam de ziekte tot rust. Dit resultaat rechtvaardigde een grote, door het UMCG gecoördineerde, studie naar het nut van het medicijn bij de ziekte van Wegener. Mogelijk kan mycofenolzuur uiteindelijk de met vaak ernstige bijwerkingen gepaard gaande conventionele behandeling vervangen. Dit ontdekte internist-nefroloog Patricia Stassen tijdens haar onderzoek naar de ziekte van Wegener in het UMCG.

Mensen met de ziekte van Wegener die zich tegen griep laten vaccineren krijgen zeker niet meer, wellicht zelfs minder vaak een opvlamming van hun ziekte. Voorkomen van griep bij deze vatbare patienten is belangrijk en is dus veilig. Bovendien blijkt dat trombose tijdens de actieve fase van de ziekte twintig keer zo vaak voorkomt als bij gezonde mensen. Zeker als de patienten bedlegerig zijn lijkt preventie op zijn plaats. Behalve de bovengenoemde onderwerpen onderzocht Stassen ook enkele genetische aspecten van de ziekte.

Patricia Stassen (Amsterdam, 1970) studeerde geneeskunde in Maastricht en volgde haar opleiding tot internist en nefroloog in het UMCG en het Twenteborg ziekenhuis in Almelo. Momenteel werkt ze als internist en nefroloog in het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Ze promoveert op 10 september 2008 op haar onderzoek getiteld: “ANCA-associated vasculitis. Triggers and treatment.” ANCA-geassocieerde vasculitis is een groep van auto-immuunziekten waaronder de ziekte van Wegener. Bij deze ziekten raken de kleine bloedvaten beschadigd waardoor schade in het keel-, neus- en oorgebied, de longen, nieren, gewrichten en de huid optreedt.

 

ANCA-associated vasculitis: triggers and treatment

Datum: 10 september 2008

Promotie: mw. P.M. Stassen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: ANCA-associated vasculitis: triggers and treatment

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

De ziekte van Wegener of granulomatose van Wegener is een vorm van systeemvasculitis, een auto-immuunziekte en is genoemd naar de Duitse patholoog Friedrich Wegener (1907 – 1990) die deze ziekte in 1939 voor het eerst beschreef. De ziekte van Wegener wordt gekenmerkt door ontstekingen van de wanden van de kleine bloedvaten. Deze ontstekingen kunnen zich in meerdere organen manifesteren. De bloedvatontstekingen leiden tot versterf (necrose) van weefsels in organen. Tevens treden vrij karakteristieke ophopingen van ontstekingscellen (granulomen) op, met name in de neus en de longen, maar ook de nieren worden vaak aangetast, evenals de huid, ogen, gewrichten, centraal en perifeer zenuwstelsel en maag- en darmkanaal.

De ziekte kan in elk van de genoemde organen beginnen, zonder dat andere organen meedoen. Daardoor wordt de ziekte vooral in het begin niet herkend.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen