Vertrek Max Becherer remt fusie GGZ Friesland

Bestuursvoorzitter Max Becherer van GGZ Friesland heeft met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. De 49-jarige voorzitter verschilde fundamenteel van inzicht met de Raad van Toezicht over de manier waarop de gezondheidszorginstelling geleid moet worden. Het vertrek van Becherer heeft tot gevolg dat de grote Volgens de Raad van Toezicht is de stijl van leiderschap van Becherer niet langer geschikt voor GGZ Friesland. Een nieuwe manier van leiding geven wordt volgens de Raad van Toezicht gevraagd vanwege tal van veranderingen in de gezondheidszorg. Zo heeft de marktwerking zijn intrede gedaan in de zorg, is de relatie met belanghebbenden (vooral ziekenhuizen) veel belangrijker geworden en is de structuur van de GGZ Friesland het afgelopen jaar na een interne reorganisatie gewijzigd.
,,Max Becherer heeft in de beginperiode prachtige dingen gedaan voor de GGZ, maar nu moeten we vaststellen dat de nieuwe ontwikkelingen een andere vorm van leiderschap vraagt. Welke andere vorm? Dat is moeilijk onder woorden te brengen. We zoeken in elk geval kwaliteiten die hij niet bezit. Daar zijn we het onderling ook wel over eens”, aldus vicevoorzitter Anne Jan Zwart van de Raad van Toezicht. Becherer was vijf jaar voorzitter van de Raad van Bestuur. Hij krijgt volgens de kantonrechtersregeling vijf maanden salaris mee. Becherer had zelf geen behoefte om te reageren.

 

 

Het vertrek van Becherer betekent voor de GGZ Friesland dat de fusieplannen met Lentis op een iets lager pitje komen te staan. Beide partijen kondigden in mei aan te streven naar een grote organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in het Noorden van Nederland in 2009. Lentis verleent psycho-medische zorg in onder meer Groningen en Noord-Drenthe. Als de fusie doorgaat – de Nederlandse Mededingings Autoriteit moet er ook nog toestemming voor geven – ontstaat er een instelling met in totaal 6500 medewerkers: tweeduizend van GGZ Friesland en 4500 van Lentis.
Zwart benadrukt dat de fusieplannen met Lentis geen enkele rol hebben gespeeld bij het vertrek van Becherer. ,,Maar hij was wel de trekker van de fusie en nu de kapitein van het schip is, zullen we het iets rustiger aan moeten doen.”
De Raad van Toezicht gaat op zoek naar een interim-manager die Becherer kan vervangen. Tot die gevonden is, neemt Rob Smeets, lid van de Raad van Bestuur, de voorzitterstaken waar.


Bron: Friesch Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen