2575 e-mails en ruim 1500 handtekeningen van PerSaldo voor Bussemaker

Array

Gisteren overhandigde Aline Saers, directeur van Per Saldo, drie volle ordners met inmiddels 2575 e-mailberichten van verontruste budgethouders aan staatssecretaris Jet Bussemaker. Cora Krapman van Hyves ‘PGB moet blijven’ bood in aanvulling op de mappen van Per Saldo nog 1500 handtekeningen van ouders van kinderen met autisme, adhd of andere gedragsstoornissen aan. Handtekeningen waarbij mensen vaak ook hun persoonlijke verhaal of mening hebben opgeschreven. Deze actie vond plaats op een grote bijeenkomst in Woerden.


Zorgen
Aline Saers vertelde de staatssecretaris wat ze in de mappen aan zou treffen. Vooral: veel zorgen en angst. Wat gaat er met het pgb gebeuren als de maatregelen doorgaan die de staatsecretaris in haar brief van 13 juni jl. aankondigde? Mensen zijn bang dat ze hun pgb of het pgb van hun kind zullen kwijtraken, terwijl ze niet zien hoe ze het zonder de begeleiding, ingekocht met het pgb, kunnen redden. Zorg is er ook om het bericht dat ‘participatie’ als doelstelling van begeleiding geschrapt zal worden. Veel mensen gaat het juist om de mogelijkheid om met enige begeleiding toch zo gewoon mogelijk te kunnen meedoen in de maatschappij, op school, in werk, in het sociale leven. Een volgend belangrijk punt van zorg is of de vereiste deskundigheid voor begeleiding nog wel erkend en beschikbaar zal blijven. Deskundige begeleiding kan niet ‘zomaar’ door een vrijwilliger geboden worden.


Zorgvuldigheid
Aline Saers vroeg de staatssecretaris kennis te nemen van alle berichten waarin wordt beschreven waarvoor het pgb wordt ingezet en waarom het zo broodnodig is voor veel mensen en in veel gezinnen. Ze vroeg ook of de staatssecretaris misschien al wat van de ongerustheid zou kunnen wegnemen. Wat heeft ze bedacht deze zomer, als antwoord op alle ongerustheid en zorgen, geluiden die ook in de Tweede Kamer op 3 juli klonken in het debat over de voorgenomen maatregelen van VWS? Ten slotte: Per Saldo verzet zich niet pertinent tegen het feit dat er misschien zaken uit de AWBZ moeten en elders ondergebracht moeten worden, maar we vragen wel dringend om zorgvuldigheid. “Zorg voor een zachte landing”, vroeg Aline Saers, aansluitend bij de woorden die de ChristenUnie begin juli in de Tweede Kamer gebruikte.


Reactie staatssecretaris
Jet Bussemaker benadrukte in haar reactie dat het heel goed is om kennis te nemen van de zorg die er leeft. Ze bedankte Aline Saers en Cora Krapman dan ook voor alle berichten en zegde toe dat ze er ook nog schriftelijk op zal reageren. Ze snapt de ongerustheid en vindt het zelf ook spijtig dat ze niet sneller veel meer duidelijkheid heeft kunnen scheppen. Ook gisteren kon ze nog niet zoveel zeggen. De details worden pas bekend als ze die informatie ook naar de Tweede Kamer zal sturen (naar verwachting 10 september).


AWBZ-brede maatregelen
Voor haar is wel duidelijk, en dat schreef ze ook op 13 juni, dat er ingegrepen moet worden in de AWBZ, met name om de groei van de ondersteunende begeleiding af te remmen. Ze vertelde dat ze het afgelopen jaar ‘wel tien keer’ in het pgb had kunnen ingrijpen: dat groeide explosief en de druk in Den Haag was groot om die groei gericht te beteugelen. Stap voor stap kwam men er op VWS echter achter, o.a. door diverse onderzoeken (onderzoeken waar Per Saldo op aangedrongen had), dat het probleem van de AWBZ niet bij de pgb’s en de budgethouders lag. Het resultaat is: geen pgb-specifieke maar AWBZ-brede maatregelen, niet de makkelijkste weg in de woorden van de staatssecretaris, wel de meest rechtvaardige.


Zuivere AWBZ-zorg
Niet álle begeleiding wordt geschrapt: mensen met matige of ernstige beperkingen kunnen een beroep blijven doen op begeleiding uit de AWBZ. (NB. Opvallend was dat ze nu sprak van ‘matig of ernstig’, in de juni-brief wordt de grens gelegd bij alleen ‘ernstig’ – dit lijkt een verzachting van de maatregelen te worden.) Verder gaat er nog geschrapt worden in de zaken waarvoor je begeleiding kunt inzetten. Jet Bussemaker benadrukte dat ze de zorg die leeft in gezinnen met kinderen met gedragsproblemen ziet, maar ze ziet zich toch genoodzaakt een knoop te gaan doorhakken: wat is de eigen verantwoordelijkheid van mensen, wat is een publieke verantwoordelijkheid en als het dan gaat om een publieke verantwoordelijkheid: wat is dan zuiver AWBZ-zorg en wanneer zijn eigenlijk anderen aan zet (gemeenten, onderwijs, jeugdzorg etc.)? Over ongeveer twee weken kennen we haar antwoorden.


Collectieve voorzieningen
Jet Bussemaker benadrukte in de debatten in Woerden verder nog dat ze heel veel waarde hecht aan het pgb vanwege het ‘emancipatie-karakter’. Maar bedreigend voor het pgb is in haar visie dat we nu teveel op individueel niveau oplossen en dat er meer via collectieve voorzieningen geregeld moet worden, zonder ‘medicalisering’ van de hulpvraag. Waar nu een kind met gedragsproblematiek met individuele begeleiding betaald uit de AWBZ naar een sportclub gaat, ziet zij liever dat in de toekomst de trainers van sportclubs in staat zijn om met kinderen met gedragsproblemen om te gaan. Aline Saers bracht hier tegenin dat individuele zorg en begeleiding op maat hard nodig zal blijven, niet alles is collectief aan te bieden. Met name bij veel zorg thuis, in het gezin, gaat het om individuele zorg op maat.


Tussen nu en Prinsjesdag…
• De eigen en de publieke verantwoordelijkheid,
• individuele of collectieve voorzieningen,
• lichte, matige of ernstige beperkingen,
• participatie en/of zelfredzaamheid als doelstelling voor begeleiding AWBZ,
• de zachte landing bij de gemeenten, in het onderwijs of de jeugdzorg… Zie hier een aantal onderwerpen waar Per Saldo zich de komende weken zeer druk over zal maken. Blijft u ons volgen op deze website, we zullen u zo actueel mogelijk op de hoogte houden van de Haagse plannen en van onze reactie en actie.

Voor de toespraak van staatssecretaris Bussemaker in Woerden, lees verder:

Link opent in nieuw venster www.minvws.nl


Bron: PerSaldo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen