Jeroen Bosch ziekenhuis heeft deze week nog geen tekort radioactieve stoffen voor diagnostiek

Array

Vorige week werd bekend dat er in de nabije toekomst mogelijk een tekort ontstaat aan de meest gebruikte radioactieve stof (Technetium) voor ziekenhuizen. Dit tekort heeft te maken met het feit dat verschillende kernreactoren stil liggen vanwege onder andere storingen en onderhoudswerkzaamheden. Tot en met vrijdag 5 september a.s. heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis geen tekort aan radioactieve stoffen en kan alle diagnostiek gewoon doorgaan. A.s. donderdag wordt de situatie voor de volgende week bekend.
Het betreft diverse onderzoeken, zoals bij kankerpatienten en bij hart- en botaandoeningen. In de wereld zijn er zes kernreactoren die deze radioactieve stoffen produceren. Een van die reactoren staat in Petten en is momenteel onverwacht lang uit productie wegens onderhoudswerkzaamheden.


In 1937 is technetium ontdekt door de Italiaanse wetenschappers Carlo Perrier en Emilio Segr̬ toen ze een molybdeenmonster onderzochten dat hen was toegestuurd door Ernest Lawrence. Het monster was op de Universiteit van Californie РBerkeley in een cyclotron gebombardeerd met deuteriumkernen waardoor het isotoop 97Tc ontstond. Technetium was het eerste kunstmatig geproduceerde element.

Tot die tijd bevond zich op de plaats van technetium een gat in het periodiek systeem. Dmitri Mendelejev had het bestaan van dit element met atoomnummer 43 al in 1869 voorspeld. In 1925 was de ontdekking van dit element al bekend gemaakt en masurium gedoopt, maar enige tijd later bleek de ontdekking op een vergissing te berusten


Technetium wordt voor onderzoek en in de industrie veel gebruikt als bron van betastraling. Ammoniumpertechnaat (NH4TcO4) is een krachtig roestwerend bestanddeel dat soms wordt gebruikt in staal. Andere toepassingen van technetium zijn:

  • in de medische wetenschap wordt technetium gebruikt om biologische processen te volgen en voor het fotograferen van botstructuren.
  • bij temperaturen onder 11 K (-262oC) wordt technetium een goede supergeleider

Voor het toepassen van technetium voor medische, wetenschappelijke en industriele toepassingen dient men in het bezit te zijn van een toestemming door de O.R.N.L.


Bron:Jeroenboschziekenhuis.nl



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen