Meldcode verplicht bij vermoedens kindermishandeling

Array

Beroepsgroepen die te maken kunnen krijgen met kindermishandeling en huiselijk geweld, worden wettelijk verplicht om met een meldcode te gaan werken. Dat staat in een brief die het kabinet vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.


De ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin), Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Bussemaker (VWS) willen het gebruik van een meldcode verplicht stellen bij vermoedens van kindermishandeling, huiselijk geweld, vrouwelijke genitale verminking en eergerelateerd geweld. Signalen van geweld en mishandeling worden vaak over het hoofd gezien of niet herkend. Ook weten veel professionals niet goed hoe te handelen wanneer zij geconfronteerd worden met de gevolgen van geweld. Het wettelijk vastleggen van een verplichte meldcode moet de professionals meer houvast geven bij het signaleren, zo nodig melden en stoppen van geweld.

Een meldcode beschrijft hoe professionals horen te handelen bij (vermoedens van) geweld of mishandeling. De meldcode biedt houvast bij de stappen die de professional kan zetten, zoals bijvoorbeeld het voorleggen van zijn zorgen aan de ouders in geval van kindermishandeling. Of hoe hij om moet gaan met dossiervorming en het uitwisselen van gegevens. Daarnaast geeft de meldcode richtlijnen voor het vragen van advies aan en het doen van een melding bij het specifieke meldpunt.

Uit het onderzoek Meldcodes kindermishandeling, verricht tussen oktober 2007 en april 2008, blijkt dat professionals die beschikken over een meldcode gemiddeld drie keer zo vaak overgaan tot handelen dan professionals die geen meldcode volgen. Uit dit onderzoek blijkt verder dat van de professionals die te maken hebben met kinderen slechts 45 procent beschikt over een meldcode. Van de koepels en brancheorganisaties is dat percentage nog lager (33 procent). Terwijl ongeveer 80 procent van de professionals voorstander is van een verplichte meldcode.

Het kabinet vindt dat elke professional zo snel mogelijk moet weten wat hij of zij moet doen bij (een vermoeden van) huiselijk of eergerelateerd geweld, kindermishandeling en genitale verminking bij vrouwen. Daarom spoort het kabinet professionals en hun koepel- en brancheorganisaties aan over te gaan tot invoering en toepassing van meldcodes, en niet te wachten op de wettelijke regeling.
Dit najaar komt het kabinet met een uitwerking van de juridische aspecten van het voorstel en de wijze van toezicht en handhaving. ‘Het moet mogelijk zijn te toetsen of instellingen over een meldcode beschikken’, aldus de bewindslieden.


Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen