Nieuw syndroom: plotselinge dood na arrestatie

0
313

Jonge mannen die plots overlijden na een arrestatie lijden mogelijk aan een pas ontdekt syndroom. Dat maakten Spaanse onderzoekers dinsdag bekend. Het syndroom is vergelijkbaar met de plotselinge dood van wilde dieren kort nadat ze gevangen zijn.

De wetenschappers onderzochten zestig gevallen van een plotselinge dood na arrestatie. Een derde van de mannen was tijdens de arrestatie overleden. In de overige gevallen stierven de mannen binnen 24 uur nadat ze opgepakt waren. De gemiddelde leeftijd van de overleden mannen in het onderzoek was 33 jaar.


Vermoedelijk is een verhoging van chemische stofjes, zogeheten catecholamines, in het bloed door extreme stress de oorzaak van het plotseling overlijden. Adrenaline is de bekendste catecholamine.


Uit het gepubliceerde Spaanse onderzoek blijkt dat een derde van de onderzochte slachtoffers meteen dood gaat van opsluiting, de overigen binnen 24 uur. De doodsoorzaak is dan stress door de opsluiting. Het gaat vooral om jonge mannen met een gemiddelde leeftijd van 33.

In de psychiatrie is wel gebleken dat 30 procent van de patienten binnen 3 maanden na opsluiting sterft. Als doodsoorzaak geeft de kliniek dan suicide op, maar onderzoek hiernaar is nimmer gedaan. Mogelijk is een deel van de patienten gestorven aan stress door de opsluiting.


Werpt dit onderzoek een nieuw licht op de doodsoorzaak van patienten van psychiatrische ziekenhuizen?  Honderden patienten per jaar vinden de dood tijdens de psychaitrische behandeling, dus er is genoeg onderzoeksmateriaal.


Bron: ANP/RTR