Telomerase speelt prominente rol in ontstaan kanker


Normaal gesproken is telomerase alleen actief in de embryonale fase. Hierna is telomerase niet meer nodig omdat de telomeren lang genoeg zijn. Als het telomeer door deling uiteindelijk de lengte heeft bereikt die aangeeft dat de cel niet vaker meer mag delen, gaat de cel over tot apoptose. In kankercellen geven mutaties reactivering van telomerase. Hierdoor worden de telomeren na elke deling weer verlengd en worden er geen signalen tot apoptose gegeven, ook al is de cel eigenlijk te oud om te delen.
De reactivering van telomerase kan mogelijk een gevolg zijn van mutaties in het p53 gen. Als de telomeer te kort wordt én p53 niet goed werkt kan een cel zo beschadigd zijn dat de cel waarschijnlijk niet meer vaker dan een paar keer kan delen. Een cel die telomerase reactiveert is dan wel in staat te overleven door weer voldoende genetische stabiliteit te creeren. Deze cellen kunnen dan doorgaan met delen en zo verder muteren tot kanker ontstaat.

In de meeste cellen van ons lichaam bevindt zich telomerase, zij het in heel kleine hoeveelheden. Het zorgt ervoor dat cellen zich onbeperkt kunnen delen, wat van groot belang is bij het herstel van beschadigd weefsel. Maar telomerase speelt ook een sleutelrol bij het ontstaan van tumoren kwaadaardige tumoren. Als we de productie van telomerase kunnen remmen kunnen we voorkomen dat kankercellen onsterfelijk zijn, en zo kunnen we ook de vorming van tumoren voorkomen, aldus een van de onderzoekers. De eiwitten die de productie van telomerase uitschakelen luisteren naar de namen Smad3 en c-Myc. Misschien dat er geneesmiddelen gemaakt kunnen gaan worden die de werking van deze twee eiwitten nadoen en zo de productie van telomerase remmen.

Amerikaanse onderzoekers slaagden er na bijna tien jaar in dit enzym, telomerase, te ontcijferen, meldt Bodytalk. Telomerase komt voor bij jonge cellen, maar is in de meeste volwassen cellen uitgeschakeld. Het is een onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. De funtie van telomerase wordt vaak door tumoren overgenomen.

“Telomerase is een ideaal doelwit voor chemotherapie. Dit is namelijk actief bij bijna alle tumoren en inactief bij normale cellen. Als de onderzoekers dus een medicijn kunnen ontwikkelen dat telomerase inactief maakt, betekent dit een echte doorbraak in kankerbestrijding,” aldus Dr Emmanuel Skordalakes.


Het ontrafelen van de werking van dit mysterieuze enzym kan daarnaast ook belangrijk zijn bij het ontwikkelen van therapieen tegen veroudering en ouderdomsziekten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen