Kernreactor Petten blijft nog tot 25 oktober dicht: kankerpatiënten op de wachtlijst

Array

De kernreactor in Petten blijft ook nog in oktober dicht. Er wordt hard gewerkt om een herstart mogelijk te maken, maar er is nog geen oplossing gevonden voor de problemen in de koelinstallatie. Dat heeft exploitant NRG van de reactor bekendgemaakt.

De productie van medische isotopen ligt hierdoor voorlopig stil, minstens tot 25 oktober. De isotopen worden gebruikt voor het stellen van diagnoses bij hartpatienten en voor het behandelen van kankerpatienten. Die patienten komen nu op een wachtlijst te staan.

Het ministerie van Volksgezondheid vraagt de beheerder van de kernreactor in Petten en distributeur Covidien om tekst en uitleg over het tekort aan medische isotopen. Dat radio-actieve materieel wordt bij de behandeling van kankerpatienten gebruikt.


De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, Fred Verzijlbergen, zei toen al dat door een tekort aan stralingsmateriaal ziekenhuizen minder diagnoses kunnen stellen. Patienten met minder dringende klachten zullen langer moeten wachten voor ze weten waaraan ze lijden. Verzijlbergen zei woensdag dat het onduidelijk is of andere leveranciers van isotopen voldoende kunnen leveren om het nog langer durende tekort van Petten op te vangen. ,,Maar als ze niet kunnen leveren, hebben we een probleem,’’ aldus Verzijlbergen.

De precieze oorzaak van het probleem in Petten is nog onbekend, aldus een woordvoerder van NRG, die zegt dat het onderzoek langer duurt dan verwacht.


Maandag hebben NRG, de ministeries van VROM en VWS en de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde een gesprek over de kwestie. Door de langere onderhoudswerkzaamheden moeten kankerpatienten vanaf deze week op een wachtlijst worden gezet.


Ziekenhuizen moeten patientenafspraken afzeggen vanwege een tekort aan medische isotopen. De instellingen krijgen te weinig radioactief materiaal aangeleverd voor onderzoek en bestraling omdat de kernreactor in Petten niet in bedrijf kan.


‘Vanwege de beperkte aanvoer hebben we eenderde van onze afspraken moeten doorschuiven. Het gaat de komende dagen om vijftien tot twintig patienten per dag’, zegt Fred Verzijlbergen, nucleair geneeskundige van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. ‘Veel ziekenhuizen doen hetzelfde, blijkt uit meldingen’, zegt Verzijlbergen, die tevens voorzitter is van de beroepsvereniging voor nucleair geneeskundigen.


‘Na het weekeinde zal de aanvoer verder stagneren. Dan zullen meer afspraken moeten worden verschoven. De prioriteit ligt bij ernstige gevallen. Bij hartpatienten zijn we overgeschakeld op een andere isotoop.’


Ook het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam krijgt minder isotopenmateriaal aangeleverd, bevestigt een woordvoerder. Het ziekenhuis roostert minder patienten in voor onderzoeken. Er zijn nog geen afspraken afgezegd. ‘Maar dit moet niet lang duren’, aldus het ziekenhuis.


Tegelijk met het wegvallen van de productie in Petten moest vorige week een isotopenfabriek in Belgie uit bedrijf vanwege een lekkage. Andere kernreactoren in de wereld, in Canada, Frankrijk en Zuid-Afrika, kunnen het wegvallen van de productie niet opvangen.


De meest gebruikte isotoop in ziekenhuizen is molybdeen-99. Die isotoop wordt in Nederland gebruikt voor 25 duizend onderzoeken per jaar om bijvoorbeeld nier- en hartfuncties in beeld te brengen.

Niet alle ziekenhuizen hebben nee moeten verkopen. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft nog geen patienten hoeven afzeggen. ‘We krijgen medische isotopen van een andere distributeur.’


GE Healthcare kan nog wel leveren maar het Europese hoofdkantoor in Barcelona waarschuwt echter voor leveringsproblemen. ‘De aanvoer van de isotoop molybdeen-99 zal de komende vier weken afnemen, waardoor ook GE Healthcare straks niet alle aanvragen kan honoreren.’ Nucleaire producenten verwachten dat de problemen zeker enkele weken gaan duren.


In Nederland, te Petten, ligt de Hoge Flux Reactor (HFR) sinds 28 juli stil. Vanuit de leidingwand van het primair koelwatersysteem stroomt er periodiek een naalddun gasbellenspoortje. Het bepalen van de oorzaak gaat moeizaam: ‘Er is meer tijd nodig om de reparatie-scenario’s vast te stellen. Daarom zal de HFR op z’n vroegst op 25 ktober weer op kunnen starten’, stelt Leontien Zuurbier, persvoorlichtster van de Nuclear Research and Consultancy Group (NRG). Petten levert eenderde van de medische isotopen in de wereld.


Het Belgische FANC (Federaal Agentschap Voor Nucleaire Controle) heeft vorige week de reactor van het Instituut voor Radio-elementen (IRE) te Fleurus stopgezet omdat er onbedoeld jodium via de schoorsteen naar buiten kwam. Tot op drie kilometer van de reactor mogen omwonenden geen bladgroenten of fruit uit eigen tuin eten. Volgens Karina de Beule, woordvoerster van het FANC, blijven de maatregelen tot 7 september van kracht.


De situatie in Fleurus en Petten komt op een ongelegen moment, omdat twee soortgelijke reactoren in Frankrijk en Zuid-Afrika stil liggen voor onderhoud en reparatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Kernreactor Petten blijft nog tot 25 oktober dicht: kankerpatiënten op de wachtlijst"

  1. Theo van der Smeede

    Is het mogelijk om wat meer informatie te geven over het mogelijk effect van dit tekort aan isotopen op andere behandelingen. Ik wacht b.v. op een bestraling, gebruikt men daar dezelfde isotopen als bij de diagnose?

Comments are closed.

Recente artikelen