Op 9 september 2008 verschijnt het boek Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking

Array

Op 9 september 2008 verschijnt het boek Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking. Er was grote behoefte aan kennis op dit terrein bij de verschillende beroepsgroepen. Dat leidde tot het schrijven van dit boek en het organiseren van een congres rond dit thema. Aan het einde van dit congres krijgt Karin Spaink (columniste en ervaringsdeskundige, actief pleitbezorger van de belangen van mensen met een handicap) het eerste exemplaar van dit boek uit handen van de directeur van ZonMw, Henk Smid.

Gehandicapten vroeger en nu: Van seksloze stakker naar autonoom en seksueel actief
De wijze waarop tegen seksualiteit bij ziekte en handicap wordt aangekeken is in de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. Vroeger beschouwde men gehandicapten vooral als ‘zielig’ en ‘hulpbehoevend’. Maar de zieken en gehandicapten van vandaag worden gezien als mensen met recht op de regie over hun eigen leven, autonome individuen. Met net als anderen behoefte aan seks.
Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking + CD-ROM / druk 1
Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking + CD-ROM / druk 1


1.5 miljoen patienten hopen tevergeefs dat de professional over seks begint
In zowel Nederland als Belgie gaat het over ca. 1,5 miljoen mensen, die door een chronische ziekte, kanker, een lichamelijke beperking (handicap) dan wel de behandeling daarvan last hebben bij het vrijen. Vaak gaat het om belemmeringen die ze niet zelf kunnen oplossen. Zij vinden het lastig om erover te praten en hopen dat de professional dat zal doen. Helaas blijkt die zich vaak onkundig te voelen. Dit boek wil daarin verandering brengen.

Boek met DVD en congres: handvatten voor professionals
Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking bestaat uit een boek met DVD. Een 60-tal vooraanstaande deskundigen uit Nederland en Belgie werkten eraan mee. Voor het eerst is expertise op dit terrein samengebracht waarbij zowel de wetenschappelijke als de pragmatische aspecten aan bod komen. Thema’s uit het boek worden op het congres nader belicht.De in het boek gebundelde kennis en praktijkervaring draagt bij aan de deskundigheid van de betrokken zorgverleners. Daardoor groeit bij hen het besef van het belang van seksuele autonomie van de mensen met wie ze werken.

Een paar voorbeelden:
– Bert te Velden (32 jr) kreeg door het sporten een dwarslaesie en zit nu in een rolstoel. Het vrijen met Carla is heerlijk, maar hij krijgt nooit een zaadlozing. Jammer, ze willen zo graag een kind.
– Johan de Wied (27 jr) zit door een spierziekte in een rolstoel, zou graag eens vrijen maar heeft geen partner.
– Mw van Ommeren (42jr) heeft geen zin meer in seks sinds haar hormonale behandeling van borstkanker.
– Echtpaar Janson (beiden 53 jr oud) durft niet meer te vrijen sinds het hartinfarct van mevrouw.
– Hr de Haas (74 jr) krijgt na een beroerte geen erectie meer. Dat doet zijn vrouw en hem veel verdriet.

Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking + CD-ROM / druk 1
Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking + CD-ROM / druk 1

Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking, W.L.Gianotten, M.J. Meihuizen-de Regt, N. van Son-Schoones (red.), 2008 I 652 p I euro 95 I ISBN 978 90 232 4405 9. Het boek is een uitgave van Koninklijke Van Gorcum BV in


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen