Ziekenhuiszorg duur door onnodig hoge transactiekosten

Array

Zorgverzekeraar koopt niet zuinig in…………… Om de marktwerking in de ziekenhuiszorg daadwerkelijk succesvol te maken moet de zorginkoop door zorgverzekeraars efficienter. Dit stelt Claudia Brandenburg die vandaag promoveert aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Haar promotieonderzoek is een studie naar Transactiekosten in de Nederlandse Ziekenhuiszorg. De transactiekosten van de Nederlandse ziekenhuiszorg stijgen door de hervorming van het zorgstelsel zo sterk, dat het inkopen van de zorg onbetaalbaar dreigt te worden. Een groot deel van de totale kosten in de ziekenhuiszorg betreffen kosten gerelateerd aan de inkoop en facturering (transactiekosten) van ziekenhuisproducten (*Diagnose Behandeling Combinaties).


Zorgverzekeraar moet ziekenhuis kopen Een effectieve oplossing voor explosief stijgende transacties: grote verzekeraars die ziekenzorg in de eigen organisatie onderbrengen of mantelcontracten afsluiten. Door behandelingen in de eigen organisatie onder te brengen, worden de belangen van de zorgverzekeraar en zorgaanbieder op één lijn gebracht. “Als zorgverzekeraars de transactiekosten van ziekenhuiszorg betaalbaar willen houden kunnen ze beter een compleet ziekenhuis kopen in plaats van losse behandelingen”, aldus Brandenburg. Bovendien voorkomt dit dat ziekenhuizen gaan selecteren op winstgevende behandelingen en patienten.


Claudia Brandenburg

Claudia Brandenburg promoveert aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam met haar studie naar ‘Transactiekosten in de Nederlandse Ziekenhuiszorg’. Brandenburg is tevens werkzaam als management consultant in de publieke en ziekenhuis sector voor Protiviti. Protiviti is een internationale en onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van Risk, Business Consulting en Internal Audit Services.


Diagnose Behandeling Combinaties en Marktwerking ziekenhuiszorg

Om de stijgende kosten in de gezondheidszorg te beheersen is gekeken naar een systeem waarbij de financiering gekoppeld wordt aan de prestaties. Ziekenhuizen verdienen met prestaties (de medische behandelingen) de kosten terug. Dit is omschreven als Diagnose Behandeling Combinatie.


*Een Diagnose Behandeling Combinatie (DBC) is het geheel van geleverd zorgproduct, het staat voor de complete behandeling van een patient vanaf het moment dat deze een ziekenhuis inkomt. Bijvoorbeeld bij een heupoperatie: alle onderzoeken, behandelingen, operaties en opnames. Een ziekenhuis ontvangt een vast bedrag per behandeling. Dit heeft als doel dat medische specialisten en ziekenhuizen efficienter werken waardoor marktwerking kan ontstaan. De gedachte hierachter is dat ziekenhuizen met elkaar kunnen concurreren op basis van prijs en kwaliteit. De ziekenhuizen moeten met zorgverzekeraars onderhandelen over de prijs van de losse DBC’s, deze prijzen zijn vrij onderhandelbaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen