Digitaal-beeldconsult voor psychiatrische patiënt

GGZ Noord-Holland-Noord biedt 50 manisch depressieve en schizofrene patienten de mogelijkheid op een consult per televisie.Clienten van GGZ Noord-Holland-Noord, instelling voor geestelijke gezondheidszorg, gaan vanaf 3 september vanuit hun eigen woning digitaal contact leggen met hun hulpverleners, familieleden en lotgenoten. Zij doen dat via een zogenaamde “zorgpost”, die zich bevindt op de locatie van GGZ Noord-Holland-Noord in Den Helder.


Via deze zorgpost kunnen zij op ieder moment dat zij dat nodig vinden beeldcontact maken met een hulpverlener van GGZ Noord-Holland-Noord. Dat contact kan bestaan uit een ondersteunend gesprek met de verpleegkundige, een vraag aan de psychiater, een driegesprek, maar ook beeldcontact met lotgenoten of een familielid dat veraf woont. Het beeldscherm kan tegelijkertijd dienst doen als agenda, alarmering voor afspraken en medicatie-inname. Het eerste digitale contact zal op 3 september 2008, na een lange voorbereiding, plaatsvinden.


De eerste client in Den Helder zal dan vanuit haar eigen woning contact leggen met de zorgpost die op die dag even bemand zal worden door Marleen Barth, voorzitter GGZ Nederland. Vanaf dat moment zullen geleidelijk zo?n vijftig clienten uit Texel en Den Helder een beeldscherm in hun eigen woning geplaatst krijgen. Hoewel in de thuiszorg al hier en daar met deze “domotica” gewerkt wordt, is dat voor clienten met een langdurende psychiatrische handicap nog niet het geval. Het is dus nieuw en de ervaringen van de eerste vijftig clienten zullen met onderzoek door het Trimbosinstituut geevalueerd worden.


De verwachting is dat de clienten hierdoor makkelijker contact met familie en lotgenoten kunnen onderhouden en meer de regie kunnen nemen over hun eigen leven.


Ggz-instellingen en verslavingszorginstellingen maken steeds meer gebruik van e-health toepassingen in hun primaire proces (de zorgverlening) en de contacten met (potentiele) patienten. Hierbij is nog een grote variatie aanwezig in de mate/vorm waarin e-health wordt toegepast en aangeboden. Dat blijkt uit de resultaten van een recente enquête die GGZ Nederland heeft gehouden.


GGZ Nederland heeft in het najaar van 2005 een (eerste) inventarisatie gedaan naar e-health activiteiten onder haar leden (instellingen voor ggz en verslavingszorg). E-health binnen de ggz is in ontwikkeling. Ook van de instellingen die nog geen gebruik maken van e-health activiteiten geven er een aantal aan wel plannen en ideeen te hebben op dit gebied.

GGZ Nederland constateert dat de verslavingszorg voorop loopt wat betreft e-health activiteiten. Tevens geeft ze aan dat E-health het pionieren voorbij is. Maar er is nog veel werk te verzetten (binnen en buiten instellingen) voordat er werkelijk een dekkend aanbod van kosteneffectieve laagdrempelige internet interventies is gerealiseerd.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen