Voeding tijdens zwangerschap gerelateerd aan astma en allergie bij kind
ArrayVoeding van de moeder tijdens de zwangerschap kan mogelijk de kans op het ontwikkelen van astma of andere allergische aandoeningen bij haar kinderen beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van Saskia Willers. Het eten van appels en vis werkt mogelijk beschermend, terwijl het eten van notenproducten zoals pindakaas mogelijk het risico op astma verhoogt.
De promovenda heeft gebruikgemaakt van gegevens uit twee grote studies naar astma en allergie bij kinderen: het SEATON-geboortecohort in Aberdeen, Schotland en het Nederlandse PIAMA-geboortecohort. Voor beide studies zijn via vragenlijsten gegevens verzameld over voeding, luchtwegaandoeningen en allergie.
Uit de huidige literatuur en het onderzoek van Willers blijkt dat voeding tijdens de zwangerschap mogelijk een grotere invloed heeft op het ontstaan van astma en allergie bij kinderen dan voeding van het kind zelf. Wanneer de resultaten in dit proefschrift ondersteund worden door andere longitudinale studies, zouden voedingsadviezen kunnen worden aangereikt om het risico op astma en allergie bij kinderen te verlagen.
25-09-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Saskia Willers, Diergeneeskunde Proefschrift: Prenatal and childhood nutrition and the development of asthma and allergy in children Promotor 1: Prof.dr.ir. B. Brunekreef Copromotor 1: Dr. A.H. Wijga