Kinderen met koorts

Het is bekend dat ouders zich vaak zorgen maken over hun kind met koorts.Velen geloven dat de koorts kwaad kan en maken zich vooral zorgen bij hoge koorts en langer durende koorts.Het is een alom gebruikt advies om -indien er geen zogenaamde alarmsymptomen zijn- in deze situatie aan het kind paracethamol toe te dienen.”Geef maar een paracethamolletje” is zo bekend , dat veel ouders zich met een kluitje in het riet gestuurd voelen als wij dat adviseren (na het uitvragen van de genoemde alarmsymptomen!).
Maar er is een alternatief! In British Medical Journal (BMJ) van 02.09.2008 staat een vergelijkend onderzoek tussen paracethamol , ibuprofen en een combinatie van deze twee middelen. De conclusie is dat de koorts met ibuprofen sneller zakt en dat kinderen zich met ibuprofen eerder beter voelen (dan met paracethamol). De combinatie lijkt weinig rationeel. Dus wordt het m.i. tijd het “alternatieve” ibuprofen te gaan “proberen” ; met name bij kinderen die al bewezen hebben weinig te reageren op paracethamol.
Alleen : de dosering is lastig. De paracethamol-dosering voor kinderen zit in mijn reflexmatige grijze cellen (de “evoked set”); voor de dosering van ibuprofen hou ik voorlopig het alom geprezen Farmacotherapeutisch Kompas bij de hand. Bij de geadviseerde kinderdosering is er geen invloed op de stolling te verwachten (wat wel zo is bij volwassenen die ibuprofen slikken!) en het lijkt alleen niet handig om het te adviseren bij kinderen met een astmatische aanleg. Volgens het Kompas heeft alleen Nurofen een drankje (met 20 mg/ml) en kinderzetpillen (van 125 mg). Tussen de 2 en 4 jaar mag je aldus max. 3 maal daags een zetpil van 125 mg. geven.
Zijn er collega’s die al voldoende ervaring hebben met ibuprofen bij kleine kinderen?

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

One thought on "Kinderen met koorts"

  1. L.S.

    Zelf arts, met ruime ervaring in de psychiatrie en in het herkennen van een psychose, kreeg mijn dochter, 10 jaar, ivm heftige pijn door een gebroken stuitje, door de behandelend orthopeed Ibuprofen voorgeschreven. (3 dd 200mg)

    Gewaarschuwd door een psychiater was ik extra bedacht op psychotische (!) bijwerkingen. Na drie dagen ontwikkelde dochter ernstige akoestische én visuele hallucinatie! Die ik zeker niet, ondanks de ernst, als leek herkend zou hebbben. Na staking Ibuprofen hielden de hallucinaties direct op. Ik heb melding gemaakt bij het LAREB. (LAREP?) Ben zeer verbaasd dat Ibuprofen nu gepromoot wordt.

    Bij ouderen was deze bijwerking overigens al bekend, bij kinderen nog nooit eerder in Nederland gemeld.

    Met vriendelijke groeten,

    M. van Staveren

    PS Ik zou het op prijs stellen een reactie te ontvangen

Comments are closed.

Recente artikelen