Alleen toegang tot EPD door zorgverlener na toestemming patiënt

Array


Minister Klink vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer dat er strikte regels hangen aan het inzien van het EPD. Voor het inzien van het EPD van een patient is bijna altijd toestemming van een patient vragen nodig, behalve in geval van een noodsituatie en alleen als hij een patient zelf onder behandeling heeft. Dan mag de arts wel zonder toestemming het EPD raadplegen. Voor begin 2010 moeten ziekenhuizen, huisartsen en apothekers gebruik maken van het EPD. Hierdoor kunnen medische gegevens gemakkelijker worden gedeeld tussen verschillende zorgverleners. Patienten mogen hun elektronische dossier altijd inzien.

 

Na kritiek van de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens scherpte Klink de voorwaarden voor gebruik van het EPD aan. Verder is bepaald dat niet alles uit een EPD mag worden uitgewisseld. Alleen medisch noodzakelijk gegevens mogen worden uitgewisseld. Sommige zorgverleners krijgen geen toegang tot het hele dossier. Patienten hebben het recht om na te vragen welke artsen informatie aan het dossier hebben toegevoegd. Patienten krijgen ook de mogelijkheid bepaalde zorgverleners toegang tot hun gegevens te weigeren.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen