Derde reanimatie-estafette in Limburg

0
245

Reanimeren leren, dat doe je voor elkaar

Maastricht, 8 september 2008 – Een plotselinge hartstilstand kán dodelijk zijn, maar dat hoeft niet. De kans op overleven neemt toe als anderen adequaat en snel ingrijpen. Maar dan moet je als omstander wel weten óf er sprake is van een hartstilstand en wát je dan moet doen. Daarom is reanimatieonderwijs van groot  belang. Om dit onder de aandacht te brengen, start op vrijdag 12 september in het DaCapo College in Sittard de 3e reanimatie-estafette. Het thema van de estafette is ‘reanimeren leren, dat doe je voor elkaar’.

 

De estafette is een initiatief van de Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students). Dit is een werkgroep van studentinstructeurs, die zich inzet om reanimatieonderwijs op de middelbare school en op universiteiten te bevorderen. De actie wordt onder meer gesteund door het Maastricht UMC+, Maaslandziekenhuis Sittard, Rode Kruis Sittard e.o., Health Foundation Limburg en de Stichting Kloppend Hart voor Limburg.

 

De estafette vindt plaats van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds. Elk uur gaan leerlingen van het DaCapo College, studenten geneeskunde/sporthogeschool, professionele hulpverleners en hoogleraren van de Universiteit Maastricht een reanimatie uitvoeren op  oefenpoppen. De teamleden wisselen elkaar elke twee minuten af. Aan de estafette doen ook de Limburgse artiesten Frans Theunisz, Huub Adriaens en Wiel Nakken mee.

 

Een grote rol is weggelegd voor ruim 40 politici uit binnen- en buitenland, onder wie burgemeesters, wethouders en Tweede Kamerleden. Met hun deelname aan de estafette onderstrepen ze het belang van reanimatie, en voor Limburg in het bijzonder. Het tijdig signaleren en behandelen van een hartstilstand is vooral in deze provincie belangrijk. In Limburg worden namelijk méér mensen getroffen door een acute hartstilstand dan in andere delen van het land. De Oostelijke Zuid-Limburg bijvoorbeeld kent de meeste sterfgevallen als gevolg van een hartstilstand: 9 per 10.000 inwoners per jaar. In de Westelijke Mijnstreek worden de meeste mensen in het ziekenhuis opgenomen met een hartstilstand: ruim 19 per 10.000 inwoners per jaar.

 

Uit recent onderzoek van het CBS blijkt ook dat Limburgers zich minder gezond voelen dan  andere Nederlanders. Voor de organisatie van de reanimatie-estafette is dit een reden om ook stil te staan bij het onderwerp ‘leefstijl’. Iedereen die wil, kan tijdens de estafette een health check krijgen. Deze gezondheidstest bestaat uit het meten van bloeddruk, hartslag, bloedsuiker, lengte en gewicht en eventueel cholesterol. Op basis daarvan is een indicatie te geven van het risico dat iemand loopt op hart- en vaatziekten.

 

De reanimatie-estafette en de health check op vrijdag 12 september in het DaCapo College aan de Broeksittarderweg 45 in Sittard zijn vrij toegankelijk. Leerlingen van het DaCapo College heten u van harte welkom met een hapje en een drankje.


Vorig artikelCartoon van Janad
Volgend artikelAlleen toegang tot EPD door zorgverlener na toestemming patiënt
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.