SP: Leid meer huisartsen op om bereikbaarheid te verbeteren

Array

“Er moeten meer huisartsen opgeleid worden en er moet voldoende budget zijn om extra doktersassistentes en praktijkondersteuners in dienst te nemen.” Dat zegt SP-Kamerlid en huisarts Henk van Gerven in reactie op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg waaruit blijkt dat huisartsen in spoedgevallen onaanvaardbaar slecht bereikbaar zijn. Tegelijkertijd meldt de Landelijke Huisartsenvereniging dat zij signalen hebben ontvangen dat minister Klink wil gaan bezuinigen op de huisartsenzorg.

Henk van Gerven: “Bezuinigingen op de huisartsenzorg zijn volstrekt onacceptabel. De resultaten van het onderzoek van de Inspectie zijn bar en erger dan verwacht. Er moet juist geïnvesteerd worden in de huisartsenzorg.” Volgens het onderzoek, dat de Inspectie deed in opdracht van de Tweede Kamer, krijgt een kwart tot 40 procent van de mensen die met spoed een huisarts nodig hebben, geen gehoor. En 40 procent hangt tien minuten of meer aan de lijn voor een gewone vraag of afspraak. De Inspectie eist dat binnen een jaar de huisartsen orde op zaken stellen. Een spoedlijn hoort binnen 30 seconden te worden opgenomen en de reguliere lijn binnen twee minuten.

Van Gerven: “Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op hulp van huisartsen. Bij de grootschalige huisartsenposten stijgt de hulpvraag elk jaar met circa 7 procent.  Dit leidt tot overbelaste doktersassistentes en slecht bereikbare huisartsen. We moeten echt terug naar meer laagdrempelige en toegankelijke zorg. Die bereik je niet door te bezuinigen.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen